В Катедралния храм "Свето Успение Богородично" бе отслужена Заупокойна св. Литургия, както и панихида за упокоение душата на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Днес се навършват 40 дни от нелепата смърт на митрополита.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави на 9 юли 2013 г. сутринта в морето край местността Траката във Варна. Тялото му било забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

Митрополит Кирил може да се каже беше един от символните владици на прехода в България. Избран в също толкова символичната 1989-та година за митрополит той е от поколението - наред с новия патриарх Неофит, както и вече повечето настоящи владици.