Луганск се готви за война! Губернаторът Валерий Болотов обяви пълна мобилизация и въведе комендантски час. Това съобщават от щаба на така наречената армия на югоизтока.Според заповедта на Болотов във всеки град на областта трябва да се сформират щабове, чиято работа да се координира от централния щаб на югоизточната армия.

Всички сътрудници на силовите структури, които не са жители на Луганска област, трябва да напуснат областната територия в срок до 18 часа тази вечер.

Нарежда се също така командирите на всички подразделения на милицията, силите за сигурност и украинската армия да се явят в щаба на югоизточната армия и да се закълнат във вярност към народа на Луганск и да минат под командването на местната армия.

В случай на неизпълнение на заповедта, те ще бъдат обявени за изменници и към тях ще се приложат военновременните закони. В областта се спира дейността на всички партии и обществени организации, а „Десен сектор” и други подобни ултранационалисти се обявяват за незаконни.

„Тези мерки се предприемат, защото временната киевска хунта не иска по мирен път да се разрешат конфликтите”, твърди Болотов.

В същото време в Киев обявиха, че възприемат случващото се в Луганск като обявяване на война от страна на терористите.