За пръв път у нас Библията се издава на Брайлово писмо - резултатът е различен от този, с който ние, зрящите сме свикнали, предаде БГНЕС.

Цели 14 години се работи по проекта от Националното библейско дружество и редица спомоществователи, с последния 58-ми том е готов пълният текст на Светото писание. Днес последният том бе представен в Центъра за слепи в Пловдив на сбирка на християнското дружество пред около 50 незрящи. Тъй като не всеки от тях умее да чете Брайлово писмо, Библията се издава и в аудиовариант. 200 тома от Новия завет и 50 – от Стария, са разпространени в цялата страна за безплатен достъп на хората без зрение.

Библията, издадена на Брайлово писмо, представлява подвързани дебели меки бели листове с релефни точки. Това е тактилна система, при която с пръстите се разчитат отделните букви и се чете със същата скорост, както при обикновената писменост. Брайловата азбука е изобретена от французина Луи Брайл, който ослепява в детството си. Той измисля своя код за писане, заимствайки идеята от разработеното от войници " нощно писане". Това става в началото на 19 век, а през 1829 включва нотите, през 1837 и първите цифри.

В Библията, издадена на Брайлово писмо, са използвани най-новите преводи на Светото писание от оригиналните езици, дело на професори от Богословския факултет на Софийски университет и от БАН. Текстовете са на съвременен разбираем български език.