След 9 години няма виновни. Това заяви за БГНЕС Аделина Свещарова, майката на Веселин Маринов, който през 2005 г. почина вследствие на токов удар във фонтана на пл. "Славейков".

Няма виновни, намериха си и много добри адвокати, които вероятно са добре заплатени, сподели жената. Тя разказа, че е ходила 8 пъти във Върховния съд и прокуратурата, които казват, че има виновни, след което връщат делото в Апелативния съд, който казва, че странно, но виновен - няма. И реално в Апелативния съд, който е издал присъдата, спира всичко, без виновен.

Какво може да изпитва една майка, загубила единствения си син, с когото се разбирахме и обичахме безкрайно много, много тъга. Той си отиде по такъв нелеп начин, благодарение на нехайството на хора, които са държали фонтана. Нямах повече нерви и средства да се боря. Реших, че съдбата ще си свърши своето. Никой съм в тази държава. Този, който е пряко виновен продължава да си работи тук, като пълен непукист, сподели Аделина, визирайки общият работник, който поддържа фонтана. Разочарована от българското правосъдие, майката на Веселин е убедена, че няма да търси повече правата си, защото няма смисъл.

Въпреки трагедията, случила се със сина й, тя няма нищо против фонтанът да заработи отново, но с изричното условие - цялата система под фонтана да се прекопае до 2 метра и да се смени цялата инсталация, за да не се повтори инцидента с нейното дете. След трагедията с Веселин всички фонтани в столицата били обследвани и всички са били под напрежение. Но, естествено типично по български нещо се прави, когато се случи най-лошото и след това се забравя.

Лелята на Веселин категорично заяви, че нехайството продължава с вида, в който се намира фонтана. Нима не впечатлява и граждани, и управляващи, които виждат какво става, запита тя. Аделина, сестра й и други близки на Веселин бяха дошли днес на фонтана, за да положат цветя, тъй като днес стават 9 години от смъртта на мъжа. След като фонтана заработи някога отново майката на Веселин ще постави мраморен гълъб на върха на фонтана, който символизира любовта към сина и.

Възрастен мъж, който е познавал починалият Веселин категорично заяви, че когато се е случил нелепия инцидент фонтанът не е бил обезопасен. Той изрази мнение, че разследването около смъртта на Веселин се е просрочило твърде много, а като цяло инцидентът е заради пълно безхаберие на общинските власти. Не се потърси отговорност в действителност кой е отговорен за инцидента, а беше едно прехвърляне от евентуални виновници на други. Въпреки това, мъжът изрази позиция, че фонтанът трябва да работи отново и това, че фонтанът не е заработил 9 години след трагичния случай показва още веднъж безхаберието не общинските власти.

Момче, което чакаше за среща с приятелката си до фонтана на пл. "Славейков" подчерта факта, че трябва да се работи за сигурността на изолацията на електропроводни източници. Според него, много хора минават и се събират около фонтана на "Славейков" и би било добре той да се реконструира и освежи.

Наскоро и друг инцидент, свързан с фонтан разтресе столицата - 10-годишно дете падна в големия фонтан пред НДК и сега е в кома. Детето е паднало от частта над фонтана около, която няма никаква преграда, освен това и съществуващите от другите страни огради са незначителни.

Повечето от хората, които питахме днес за инцидента бяха на едно и също мнение, че може би не би се стигнало до това положение, ако имаше огради отвсякъде и поне сега съществуващите такива да бяха по-високи. Група деца, играещи си близо до фонтана, споделиха, че си играят там, но много внимават и не се приближават много до фонтана. Според малчуганите този участък е много опасен и изисква повишено внимание.

Не бива да се забравя, че около фонтана на НДК всеки ден си играят стотици деца. След инцидента от Столична община сложиха заграждаща лента и табелки-"Опасност за живота". Защо обаче винаги правим нещо след като се случи трагичен инцидент - тогава обезопасяваме фонтани, проверяваме дали в тях има ток и слагаме ленти, които предупреждават да внимаваме.