С отличен времеви резултат приключи 24-часовото приключение на Кирил Николов-Дизела, който изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България с бягане. Кирил показа колко големи могат да бъдат човешките възможности, когато има дух и желание за приключения. Той преодоля общо 100 км. по пет трасета и над 7000 м. денивeлация само за 22 часа и 39 минути, като това включва и времето за транспорт с автомобил между етапите.

Той стартира на 14 август, в 19:33 часа, от Местността Паниците в Стара планина и финишира след последния връх на 15-ти август, в 18:14 часа в софийския кв. Драгалевци под Витоша. На три от петте върха имаше нощен преход, но това не затрудни опитния в планинското бягане атлет. Въпреки страхотната му физическа форма и отлична подготовка, при изкачването на Мусала, четвъртият връх от поредицата, все пак Дизела е бил силно преуморен. "Но кратката почивка в автомобила до София и мисълта, че ми остава само още един връх ми подействаха добре и успях да се възстановя достатъчно, за да изкача и Черни връх в рамките на определеното време", споделя атлетът.

По маршрута Кирил Николов не срещна неочаквани трудности, но имаше изненади – приятели и фенове на бягането го чакаха на старта, на финала, на хижа Вихрен и на всички върхове, включително на Вихрен, където му организираха и "парти" с фойерверки. От кв. Драгалевци до Черни връх с него тичаха трима поддръжници, за да го разведряват в последните километри, когато умората е най-голяма. На старта за първия връх – Ботев, дойде лично кметът на град Калофер Румен Стоянов, който подари на Дизела портрет на Христо Ботев и взе автограф. В селищата по целия маршрут хората бяха разбрали за инициативата и го посрещаха топло и с подкрепа. Фенове сложиха приветствен надпис на табелата на разклона за Благоевград сутринта в 4 часа, а в Банско персоналът на един ресторант е приветствал колите на екипа с импровизирано светлинно шоу.

В уникалния пробег бяха включени следните пет трасета:

• Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците

• Х.Вихрен, Пирин – вр Вихрен – х.Вихрен

• Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки

• К.к.Боровец, Рила – вр. Мусала – к.к.Боровец

• Кв. Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – кв.Драгалевци

Приключението беше проследено онлайн в реално време от над 7 000 фенове на специалната секция в сайта www.fivepeaks.bg и привлече денонощен огромен интерес в социалните мрежи.

Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г., Дизела е и един от най-добрите ни планински бегачи в момента. В "Пет върха" той показа бягане и ориентиране на световно ниво, с цел да вдъхнови всички, които спортуват и обичат природата. В почивките между върховете, той се възстановяваше с храни и добавки на Herbalife и беше превозван от автомобили MINI.Транспортът между точките по трасето отне 8 часа, изчислиха организаторите от XCoSports България, така че на Дизела му останаха 16 часа за чистото бягане, които той дори не използва изцяло. Специалният екип за бягането на атлета бе осигурен от Salomon. Предвид, че Вихрен и отчасти Ботев и Руен бяха пробягани през нощта, Silva осигуриха силен челник за тъмната част от денонощието.

Цялото приключение беше заснето с екшън камери GoPro, за да бъде направен и филм, който ще се разпространява в Интернет и ще се излъчи по bTV Action. Така всички ще станем съпричастни с най-голямото предизвикателство в планинското бягане у нас.

Предизвикателството "Пет върха" проследихме на уебсайт www.fivepeaks.bg, благодарение на подкрепата на Formi.bg и Loggator .

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:

• Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.

• 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.

• 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор "Калеван Расти" през 2010 и 2012 г.

• Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012.