В нощта срещу Богородица на 14 срещу 15 август любителите-астрономи, базирани в лагер-школата в курорта Белите брези край Ардино, засякоха нова звезда в съзвездието Делфин и започнаха наблюденията си.

Новината съобщи ръководителят на школата Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали.

"Преди две вечери по частни канали научихме, че в едно от съзвездията на нашето северно небе се е появила нова звезда. Нека да уточним, че това не е новородена звезда, а на мястото, където до момента не е наблюдаван обект, се появява такъв. Това са обикновено двойни системи от обекти, въртящи се около общ център, при които вследствие на много сложни процеси се получава неимоверно увеличаване на блясъка на едната звезда", посочи Узунбохосян. Той уточни, че тези двойни системи могат да създадат феномена, който сега е открит в съзвездието Делфин и е удобен за наблюдение от Северното полукълбо.

В лагера на Белите брези е получена информация, че японски учени първи са засекли обекта, така през последните две нощи светкавично са стартирали изследванията му и в астрономическата лагер-школа на Белите брези. Тепърва предстои обработка на данните, както и да се стигне до заключението от коя звездна величина е той. Окуражаващото е, че звездата се намира на възходящия клон на своята графика, т.е. не е стигнала максимума си, а това е много ценна информация за нас и ни дава самочувствие, че именно в такъв момент сме прихванали обекта, подчерта астрономът. Младите любители комбинират фотографските наблюдения с цифрови специализирани камери с визуалните, тъй като са много добре обучени за това. Видях плода на дългогодишната работа в нашата школа и съм убеден, че ще имаме специален принос към световната кампания за обследването на новата звезда, каквато вече тече, изрази удовлетворението си дългогодишният ръководител на школата. Учениците и студентите са се разотишли от лагера, но с намерението да продължат наблюденията.

Васил Желев, астроном от Софийския университет подчерта, че е от изключителна важност фактът, че любителите астрономи от лагера на Белите брези са започнали първите наблюдения на този обект, непосредствено след откриването му от японците. В момента се провежда световна широкомащабна кампания за наблюдение, подобни феномени са много редки за астрономията, поясни Желев. Стартът е даден в нощта на 14-и срещу 15-и август, след като колегите му от обсерваторията в Рожен са сигнализирали за феномена.

Доц. Антоанета Антонова от катедрата по астрономия при физическия факултет в СУ коментира, че децата от лагер-школата са имали страхотния шанс да прихванат звездата, преди да е достигнала максимума на блясъка си. "Визуалните наблюдения потвърдиха, че сме я хванали в покачване на блясък, което рядко се случва. Това ще даде възможност процесът на изменението на блясъка да бъде обследван и описан в детайли. Тези звезди избухват, покачват блясък, достигат максимална стойност и после той спада по-бавно. А това означава, че така могат да бъдат наблюдавани по цялото земно кълбо", обясни тя. След обработката на всички данни те ще бъдат публикувани или като телеграми, или ще постъпят в обща база, в специализирани астрономически сайтове.

На достъпен език доц. Антонова обясни, че откритието представлява система от две звезди, които обикалят около общ център и се въртят почти като Слънцето и Земята, но те са много близко една до друга. "Едната звезда е много стара и е в крайния етап на живота си, тя умира и е "бяло джудже". Другата е по-голяма и по-млада, с много по-плътна маса, а "джуджето" изсмуква обеми от нея. Младата звезда пада върху умиращата и се натрупва, а там на повърхностните слоеве налягането и температурата се повишават до такава степен, че предизвикват подобие на термоядрен взрив много близко до повърхността. Този взрив все едно изхвърля най-горните слоеве на "джуджето" и то проблясва, тъй като избухването е съпроводено с огромна енергия", обрисува раждането на новото небесно тяло доц. Антонова.

Васил Желев допълни, че първоначалните съобщения гласяха за наличие на новородена звезда в съзвездието Делфин, на която впоследствие ще й бъде определена номерация. "Нова" обаче е само термин, т.е. възможно е на това място да е имало малка и слаба звездичка, която до момента не е била регистрирана в звездните каталози, които се ползват в астрономията. Но сега изведнъж се появява ярка звезда. Все още не е установено реалното разстояние, на което отстои обектът, в следващите дни то ще бъде засечено в зависимост от скоростта на промяната на блясъка", подчерта Желев.

Астрономите-преподаватели в лагер-школата казаха, че предстои обработка на наблюденията до месец-два, блясъкът ще спада в продължение поне на няколко седмици, преди да достигне до нивото преди избухването си. Колегите им от обсерваторията в Рожен, както и младите учени от лагера на Белите брези, ще продължат работата си. По времето на метеорния поток на Персеидите участниците в школата изпратиха данните си в Международната метеорна организация с център в Брюксел, което е другото им участие в световна кампания. Съществена част от данните излязоха с личния код на младите астрономи, т.е. всеки изпрати собствените си наблюдения, подчертаха преподавателите.

Новата звезда вероятно тази вечер и утре ще може да се наблюдава и с бинокъл.

През 1974 г. 14-годишният ученик във Варна Радостин Куртев навръх рождения си ден засича /отново след японците заради часовата разлика/ подобен обект в съзвездието Лебед. Той сега е професор в катедрата по астрономия в университета във Валпараисо, Чили. Идвал е и като участник, и като преподавател в астрономическата школа в курорта Белите брези.