Новото YouTube приложение на Microsoft за Windows Phone беше блокирано от Google. Причината за това е проблем в него, който нарушава правилата на Google, съобщават от интернет гиганта пред онлайн изданието The Verge.

"Microsoft не са направили необходими ъпгрейди на браузъра си, които да позволят пълнофункционално използване на YouTube и вместо това пуснаха отново YouTube приложение, което нарушава нашите правила", коментират от Google.

Говорителят на компанията от Маунтин вю допълва, че приложението е деактивирано. "Ние ценим нашето широко общество на програмисти и молим всички да се придържат към едни и същи правила", допълват от компанията.

От Microsoft също потвърждават информацията. "Google блокира обновеното YouTube приложение за Windows Phone. Работим заедно с тях, за да решим проблема", се казва в изявлението.

По-късно обаче комуникацията между двете компании се изостри. Софтуерният гигант публикува официален блог, в който обвинява Google, че ограничава свободата на другите компании.

"Google поиска да променим програмния език на приложението ни в HTML5. Еквивалентните в iOS и Android не са базирани на HTML5, но и двете приложения са създадени и поддържани от Google", коментира Дейвид Хауърд корпоративен вицепрезидент и съветник по правните и антитръстовите въпроси на Microsoft.

Той обвинява интернет гиганта, че целенасочено иска да блокира YouTube приложението на Microsoft и така компанията да не може да позволи на потребителите на Windows Phone да използват видео портала пълноценно. "Блокадите, които Google направиха, са невъзможни за преодоляване и те го знаят", коментира Хауърд.

Изглежда, че основна част от проблема се корени в рекламите. Първата версия на приложението не съдържаше реклами. Втората има такива, но според Google те не спазват условията на компанията. "Помолихме Google да ни даде каквато информация получават iPhone и Android приложенията, за да повишим ефективността на рекламите и в нашето приложение. Поне досега Google отказва да ни даде тази информация", казва още Хауърд.

Той критикува компанията и заради реакциите й за брандирането на приложението. "Ние използваме едно и също брандиране на YouTube приложението ни от 2010 г. и то даваше по-малко функции. Сега, когато то дава достъп до повече функции, Google е против брандинга, въпреки че сме уточнили видно, че ние сме автори на приложението", допълва той.

"Смятаме, че е ясно, че Google просто не иска потребителите на Windows Phone да имат същите възможности като потребителите на Android и Apple", завършват от компанията.