Властите в американския щат Флорида измислиха нов начин да се борят с комарите. Проследяването на кръвосмучещите ще става с помощта на безпилотни летателни апарати (БЛА).

Както съобщават в четвъртък медиите в САЩ, малки самолети с тегло до 0,9 килограма, оборудвани с инфрачервени датчици, ще се насочват към потенциалните места за размножаване на комарите, където достъпът на хора е затруднен, например над блатата. Откривайки "опасния район", безпилотните машинки ще изпращат специален сигнал, с който ще локализират мястото. След това натам се отправят специалистите, които ще обработват откритите места с пестициди.

"Безпилотните апарати ще ни помогнат да открием по-бързо струпванията на комари и ще можем по-бързо да употребим ларвицидите (пестициди за борба с личинките на насекомите). Това ще позволи да се унищожат комарите преди да са се размножили и да са станали преносители на болести", обясни Нанси Овано - служителка в щатското управление за борба с летящите вредители.

През юли т.г. американските власти за първи път разрешиха използването на безпилотни летящи апарати от частни компании за търговски цели. Ставаше въпрос за използването на два по-големи модела от петролните компании. Тогава "разрешение за излитане" получиха Insitus`s Scan Eagle X200 и Aero Vironment PUMA. Всеки от тях тежи около 27 килограма и има около метър и половина дължина. Размахът на крилете им е около три метра.

Малки дистанционно управлявани модели навлизат бързо във всички сфери на човешката дейност.

Досега безпилотната авиация можеше да се използва единствено от Пентагона, полицията, редица държавни служби, сред които, разбира се, и специалните служби на САЩ.

В началото на месеца организаторите на рок фестивал в провинция Лимпопо (РЮА) осигуриха безпилотни летателни апарати, които да снабдят феновете с бира. Поръчките се правят със смартфон. Устройството локализира клиента, приближава го и му спуска бирата с малък парашут.

Използването на безпилотни самолети срещу терористи се прави по подобен начин, но е с доста по-различни резултати.