За първи път от 35 г. насам в западното полукълбо е открит нов вид хищен бозайник, наречен олингито, който обитава джунглите на Еквадор и Колумбия, съобщава Би Би Си.

Всъщност пухкавият роднина на миещите се мечки (ракуни) си живеел тихо и мирно откакто се помни. До момента, в който зоологът Кристофър Хелгън открива непознати нему кости и кожа в склада на музей в Чикаго. Д-р Хелгън, който е уредник в раздела за бозайници в националния музей по естестествена история във Вашингтон, започнал да издирва що за животно е това. Оказва се, че дългото 35-см. олингито е последната издънка от семейството, в което влизат и миещите се мечки. "Трудно ми е да скрия ентусиазма си – олингито е хищник, от групата, в която влизат котките, кучетата, мечките и техните роднини. Много учени смятаха, че списъкът отдавна е попълнен, но ето че се появи нов хищник – първият, откриван на американския континент от над 3 десетилетия", казва д-р Хелгън. Новият вид вече си има и научно име - Bassaricyon neblina. Всъщност определението хищник е малко преувеличено – животинката се храни предимно с плодове и нектар, но понякога похапва и насекоми.

След поредица от ДНК анализи и сравнения олингито бил идентифициран. Големият въпрос бил има ли го и къде живее?

Оказало се, че животинката, тежаща около килограм и имаща лапички със сериозни нокти и пухкава опашка (това й позволява да скача без проблем от дърво на дърво като катеричка), си живее в джунглите из западните Анди - от централна Колумбия до западен Еквадор, и въобще не е и предполагала, че ще стане световна знаменитост. Учените предполагат, че има четири под-вида на олингито и че техните представители наброяват десетки хиляди, т. е. видът не е застрашен от изчезване. Просто неговите представители обитават такива места, на които човешки крак, още по-малко – на представители на науката, стъпва рядко.