Панихида за загиналия преди девет години в Ирак офицерски кандидат Валентин Донев събра близките и бойните му другари днес в Русе. На 3 май 2005 г. той загива в Ирак, само на 34 години.

Слова на траурната церемония в гробищен парк "Чародейка" произнесоха бащата на рейнджъра Николай Донев, командирът му от 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив, представители на запасното войнство в Русе. Запасните офицери направиха посмъртно Валентин Донев свой член и настояха отново той да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе", подобно на другия рейнджър, загинал в Ирак – офицерски кандидат Антон Петров. Гробовете на двамата бойци се намират един до друг в гробищния парк в Русе.

Валентин Донев е бил кадрови войник от 2000 г. и е участвал в мисии в Камбоджа и Ирак. Той почина във военно-полевата болница в база "Шуайба" в Басра след пътно-транспортно произшествие по време на придвижването на ескорт от състава на 4-ия пехотен батальон в Ирак. Движейки се от Кувейт за база "Еко", при пустинна буря джипът "Хамър" катастрофира и той загива. Погребан е на 6 май 2005 г. с военни почести в Русе.