С възстановка на конгреса, на който преди 110 години се обявява въстанието, ще бъда отбелязан Националният възпоменателен събор в местността Петрова нива край Малко Търново.

Събитията започват още в 11 часа на 17 август с научна конференция с участието на акад. Георги Марков, проф. Иван Филчев и др. Това са хора, дали много за популяризирането на Странджа, разказа кметът на общината Илиян Янчев.

Проф. Филчев ще получи и знака за почетен гражданин на Малко Търново, поясни Янчев. За втори път ще се проведе и мемориалният пробег, а състезателите ще минат по пътеките на революционерите. В 19:30 часа ще е заупокойната молитва, която ще отслужи Сливенският митрополит Йоаникий. За първи път ще се направи възстановка на конгреса от 1903 г., на който се взима решение за обявяване на Илинденско – Преображенското въстание. Тя ще бъде направена от клуб "Традиция".

В проверката–заря ще участва гвардейска рота с оркестър и военнослужещи от базата в Атия. Празничният концерт на фолклорен ансамбъл "Странджа", зрителите ще могат да гледат на новата сцена, която общината прави по Програмата за развитие на селските райони, добави кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Очаква се да присъстват вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиян Вигенин и депутати от региона.

На 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция със снимки, оръжия, документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.