Пиенето на четири чаши кафе на ден увеличават опасността от ранна смърт, но само ако сте под 55-годишна възраст, установиха американски учени.

Те открили, че пиенето на 28 чаши кафе на седмица увеличава с 50% риска от преждевременна смърт при младите хора. Резултатите са част от мащабно проучване на американския начин на живот с участието на 43 727 доброволци на възраст между 20 и 87 години.

Американските учени смятат, че прекаляването с кафето може са се отрази негативно на метаболизма, обезценявайки някои от известните ползи от горчивата напитка за здравето. Хората с "генетична пристрастеност към кафето" са изложени повече на вредните последици, допълват изследователите.

Тяхното изследване противоречи на редица други, които свързват умереното пиене на кафе с дълголетие. За 16-те години на изследването били установени 2500 смъртни случая. Малко под една трета от тях се дължали на сърдечно или артериално заболяване. Участниците, които пиели повече кафе, било по-вероятно да пушат, а в резултат на това сърцето и белите им дробове не били така здрави.

Рискът от смърт нараснал с 56% при мъжете и жените под 55-годишна възраст, които пиели повече от 28 чаши кафе на седмица, установили изследователите. Те обаче не обясняват защо кафето не засяга възрастните хора по същия начин. Напитката съдържа хиляди различни химически вещества, които се отразяват както положително, така и отрицателно на здравето.

Неотдавнашно изследване установи, че кафето е голям източник на антиоксиданти и може да намали възпалителните процеси и да подобри функционирането на мозъка. В същото време кафето стимулира освобождаването на адреналин, потиска инсулиновата дейност, увеличава кръвното налягане и нивата на хомоцистеин, вреден химикал, свързан със сърдечните заболявания и деменцията.