Държавният глава Росен Плевнелиев призова за обединение в свое изявление, разпространено от прессекретариата на "Дондуков" 2, докато в парламента депутатите заседават по върната актуализация на Бюджет 2013.

"През последните седмици най-често употребяваните думи в публичното пространство са разделение и обединение. В днешния ден трябва да си дадем ясна сметка за съдържанието на тези думи. Институциите работят и взаимодействат помежду си, в рамките на конституционните си правомощия, със средствата на парламентарната демокрация и на правовата държава.

Затова призовавам политическите сили, представени в Народното събрание, да работят за стабилност и да не пренасят политическата конфронтация от парламента в гражданското общество.

Всеки един дебат може да бъде полезен и да доведе до по-добри резултати, но само ако се положи усилие да се сблъскат истински аргументи, а не българските граждани. Когато в част от българското общество има наслоени съмнения, държавническият подход изисква тези съмнения да бъдат разсеяни чрез конкретни отговори и ясни ангажименти. Все има още шанс това да се случи днес в парламента, от което ще спечелят всички. Така ще бъде изпратен силен сигнал за обединение, а не за разединение.

Призовавам органите на реда да не допускат мирните действия и демократични послания на всички протестиращи да бъдат опорочени от провокации. Обръщам се към всички протестиращи с молба и надежда да запазят мирния характер на протеста и да не позволяват техните действия да бъдат употребени", казва държавният глава в изявлението си.