Ветото на Росен Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването на парламентаризма и на нормална демократична държавност. Защото каква промяна изобщо може да се случи в политиката при бюджета на Симеон Дянков – естествено никаква.

Това каза председателят на Коалиция за България и ПГ на КБ Сергей Станишев от парламентарната трибуна при разискванията на актуализацията на Бюджет 2013, предаде репортер на БГНЕС. Станишев описа картината в страната преди 12-ти май тази година: Преди три месеца заварихме разрушена държавност и смазано гражданско общество. В предишните четири години 41-ото НС беше превърнат в един гумен печат с 5% доверие. Къде е сега г-жа И.Ф. – идеологът и организаторът на това срамно отклонение на българската демокрация?

Заварихме президентска институция, която беше мълчалива. Президент избран с тежки измами и манипулации, затова вероятно послушен, тъй като беше назначен да пази топлото президентско гнездо, докато дойде време за кандидатурата на вече бившия министър-председател. Имаше министри, които безпрекословно изпълняваха всяка безумна заповед и безобразия по телефона – как, чрез шантаж и заплахи в резултат на брилянтната дейност на бившия вътрешен министър. Всъщност цялата държава, нейният връх, управлението и институциите бяха в заговор на мълчание, основан на страх и съучастие. Ето това беше картината на България, заяви Сергей Станишев.

Вече трети месец правителството на г-н Орешарски работи въпреки неимоверните усилия – политически, финансови, медиите, всички усилия, които се хвърлят, за да му се пречи да работи. Правителството работи въпреки калинките, посочи Станишев и допълни: Икономическите аргументи вече бяха изложение и икономическият дебат вече е спечелен от правителството, от социалните партньори, от партиите, които подкрепят правителството. Самите ГЕРБ се отрекоха от политиката на Симеон Дянков и го изхвърлиха като ненужен парцал. Остана последният мохикан, той се нарича Росен Плевнелиев, който иска да се запази бюджетът на г-н Дянков, чрез своето вето, заяви още Станишев.

Наивник ли е г-н Плевнелиев – аз не вярвам. Не вярвам, че президентът не разбира становището на работодатели и синдикати в подкрепа на бюджета. Не вярвам президентът да не знае, че неговото служебно правителство е ревизирало прогнозата за растеж за 2013 от близо 2%, на 1%. Не вярвам да не разбира, че това няма как да не се отрази на приходната част. Не вярвам да не е наясно г-н Плевнелиев, че правителството на Борисов през февруари е емитирало 800 млн. лева.