Служители на реда не позволяват да се стига до пряк контакт между протестиращи и контрапротестиращи около сградата на Народното събрание, където депутатите обсъждат на трето четене актуализацията на бюджета след наложеното вето от президента Плевнелиев.

Двата протеста са разделени с плътни полицейски кордони. Така контрапротестиращите са около храм-паметника "Свети Александър Невски", а протестиращите срещу кабинета са пред централния вход на Народното събрание.

Преди това мирното шествие на контрапротестиращите достигна до Военния клуб и там имаше обособена буферна зона от ул. "Раковски" до централния вход на НС, където се виждаха протестиращите против кабинета. В един момент по време на шествието преди то да премине към северната страна на парламента, се появиха 6-7 души, които скандираха "Мафия". Хората от шествието не им отвърнаха по никакъв начин. Полицаите отстраниха викащите "Мафия" и така не се стигна до сблъсъци. Контрапротестиращите скандират "Подкрепа", "Единство".

Около 10 ч. контрапротестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрание с мощни викове: "Подкрепа". Най-отпред на шествието се развява българското знаме и има надпис: "За Орешарски!", "За стабилност!", "За бъдещето!", "Планът Орешарски – план за бъдещето на България". Преди началото на шествието се чуха призиви да не се поддават на провокации и че отиват пред парламента да подкрепят кабинета. Има много български знамена и знаме на ЕС.

По-рано днес недоволни граждани от наложеното вето на президента Плевнелиев върху актуализацията на Бюджет 2013 се събраха пред сградата на президентството и освиркаха институцията. Много автобуси с контрапротестиращи от различни градове на България пристигнаха и паркираха на бул. "Тодор Александров". Оттам множеството се отправи към президентството. Хората носят плакати: "Симпатични ли сме ви, господин, президент", "За Орешарски", "В подкрепа на Орешарски". Те казват, че са пристигнали пред президентството, за да подкрепят правителството и че то трябва да бъде оставено да работи. Недоволните граждани от президента надуваха свирки и освиркваха институцията. Също имаше и много снимки с шаржове на президента.

Виждаха се и плакати с надписи: "Президентът води България към социална катастрофа", "Господин, президент защо разделяте българите", "Господин, президент, защо ни мразите". Протестиращи издигнаха и плакат, на който е изобразена картата на България, на нея са изписани имената на Борисов, Дянков и Плевнелиев. На картата има два кръста и отдолу пише: Загробихте държавата. На друг плакат пишеше: "Плевнелиев - президент на Боко и олигарсите". Хората искат оставка на президента.

Протестиращите пък заявяват, че ще изчакат края на извънредното заседание на парламента пред сградата на НС. Продължава събирането на подписи за оставката на кабинета Орешарски. Събират се и дарения за семействата на загиналите миньори в рудник "Ораново". Един младеж дори успя да зарадва останалите протестиращи с това, че изсвири националния химн на пианото, което заедно с белия роял стои от няколко седмици пред паметника на Цар Освободител. Междувременно процъфтява търговията с протестни артикули и много хора успяха в днешния ден да си купят знаме или свирка.

Малко след 10 ч. тази сутрин се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи срещу кабинета, намиращи се на кръстовището на ул. "11 август" и ул. "Московска". Служителите на реда се опитаха да изблъскат протестиращите, за да освободят движението по улицата, но срещнаха отпора на част от протестиращите. До сериозни наранявания сред протестиращи и полиция не се стигна и 20 минути по-късно недоволните от управлението на страната сами решиха да напуснат тази част от улицата и да се отправят отново към загражденията около входа на храм-паметника "Св. Александър Невски".

По-рано днес протестиращите срещу кабинета блокираха ул. "Раковски" и се опитаха да се отправят към централата на "Атака", но не бяха допуснати от служителите на реда да направят това. Те обаче стояха дълго време на улицата, тъй като очакваха именно по нея да преминат автомобилите, превозващи депутати и министри към НС. Те се опитаха да препречат пътя на кортеж от три автомобила, с който по всяка вероятност пътуваше премиерът Пламен Орешарски, но единственото нещо, което успяха да направят е да залеят с вода предното стъкло на първия автомобил от кортежа.

Преди това протестиращите, които бяха застанали около входовете на НС, постепенно се изтеглиха към кръстовището на ул. "Московска" с "11 август", тъй като предположиха, че автомобилите на депутатите ще преминат именно от там. Един от депутатите, който се опита да премине оттам с личния си автомобил, беше бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова. Непосредствено в кръстовището между двете улици, протестиращите оградиха автомобила й и започнаха да я освиркват и да блъскат автомобила и да хвърлят различни предмети по него. На Атанасова й се наложи да продължи с колата си в посока бул. "Дондуков", за да търси друг начин да стигне до сградата на парламента.

Малко по-рано днес нямаше проблеми депутати да влизат пеша през загражденията на парламента откъм храм-паметника "Св. Александър Невски". Оттам премина депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова без изобщо да бъде забелязана от повечето от протестиращите.

Още от ранните часове на деня сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. И тази сутрин върху паметника на Цар Освободител протестиращите са поставили надпис, с който напомнят на депутатите първия куплет и припева от химна на България. Пред парламента има и фото-арт инсталация с лицата на Пламен Орешарски и Делян Пеевски.