Българи от Средновековието се заселиха сред останките на крепостта Червен край Русе. В продължение на четири дни гостите на археологическия резерват ще се пренесат 10 века назад във времето, където ги очакват демонстрации на стрелба с лък, въртене на мечове и множество интересни изненади.

Средновековният фестивал на крепостта Червен е посветен на живота през Второто българско царство и се провежда за шеста поредна година. В него участват ентусиасти от цялата страна, които показват различни занаяти и изкуства, оръжия и бойни схватки, традиционна кулинария. Според участниците Средновековието като исторически период не е добре познато на българите, защото в учебниците няма информация как са били облечени, как са се хранели, какви съдове са ползвали, какви оръжия. Всичко, което се показва на фестивала, се изработва ръчно от участниците.

Най-голямо любопитство предизвикват кулинарните рецепти. Оказва се, че българите през Средновековието са използвали интересни комбинации на месо с плодове. Готвели са предимно ориз, леща и месо, като месото е било сушено, често във вид на наденици. Така то се разваля по-трудно, а в рецептите обикновено са го използвали в комбинация с орехи и стафиди.

Жителите на Второто българско царство са почитали изкуствата и книгите. До нас са достигнали книги на религиозна тематика, с готварски рецепти и трактати по фехтовка. Александър Шопов от сдружение "Модус вивенди" показва как се е изработвала една такава книга – от пергамента, през изписването и изографисването на миниатюрите до подвързването й. Оказва се, че заешкият пергамент е най-финият и най-скъп, след това следва т.нар. велум, който е от млади телета сукалчета, след това са вече агнешкият и телешкият.

"Кожата на животното се обезкосмява изцяло, маха се мазнината, кисне се във варов разтвор и се опъва на една доста голяма рамка да изсъхне. Докъм 10-11 век се пише с мастило на основата на въглен и мляко. По това време започва да се използва предимно мастило от дъбови шикалки, самите шикалки са много богати на танини и когато се смесят с железни соли, зелен камък примерно, се получава гъсто черно мастило, което е и много по-издръжливо от това на въглена основа", разказва Александър.

За цветовете са се използвали както растителни, така и минерални багрила, най-често на яйчена основа. Най-хубавите цветове са се получавали от багрилата на живачна основа, но те не се използват сега, защото са силно отровни.

Фестивалът на Средновековния град Червен продължава до 5 май включително.