Жените с тежката диагноза рак на гърдата ще получат нова терапия и надежда за живот с лекарство, което до месеци ще бъде регистрирано на европейския пазар. Препаратът "Кадсила" се използва за лечение на дами с т.нар. HER 2 рак с метастази и вече е получил лиценз от европейската и американската агенция по лекарствата. "Уникалното на новия вид химиотерапия е, че действа като мишена и убива само раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани", обясни председателят на Българското онкологично дружество и началник на отделението по медицинска онкология в ИСУЛ проф. Асен Дудов.

Лекарството не предизвиква гадене, повръщане и окапване на косата, каза проф. Дудов. "Единственият му страничен ефект е токсичността върху сърцето, затова се прилага само на пациентки, които имат добра помпена функция на лявата камера", заяви онкологът.

Над 2000 българки чуват всяка година диагнозата рак на гърдата. От тях около 200 са с тип HER 2 позитивен. "Това е най-агресивният вид, който води до метастази, тъй като имаме мутирали гени и свръхпроизводство на туморни клетки. Средната продължителност на живота при тези жени не надхвърля 3-4 месеца", каза проф. Дудов.