Живот на вересия с 200 лева на месец. „Вземам парите, връщам заемите и отново потъвам на дъното.” Така се описва с тъга 44-годишната пловдивчанка Мариела Урумова. Говори, без да се самосъжалява. Излага фактите за своята лична трагедия без сълзи и драми. Не иска подаяния и затова до момента не се е обръщала към никого за нищо.

Докато разказва, ръцете й треперят от усилието да се владее. И това е единственият знак, че проблемите й са толкова много, а самата тя е толкова отчаяна, че не вижда абсолютно никакъв изход.

Проблемите за Мариела започнали през 2011 г. Тогава се разболяла от рак и се наложило да бъде оперирана. Спряла работа, а професията й навремето не само й създавала удоволствие, но й носела и добри доходи. Била е естрадна певица и с известна доза гордост отказва лицето й да бъде заснето, защото много хора я познават. След онкооперацията започнал адът. Лежала няколко седмици в болница, а после вкъщи.

Помогнал й със средства брат й, на когото тя е изключително благодарна. Получили се сраствания в корема й и се наложила втора операция. „Коремът ми се наду, не успявах да се изхождам. Беше някакъв ад, за който не искам да разказвам как си повръщах фекалиите. Трябваше да ме оперират”, казва Мариела. Докторите изрязали част от дебелото и тънкото черва, след което обаче последвали нови здравословни проблеми.

Мариела вече не можела да се храни нормално и трябвало да пази строги диети. След ядене следвали страхотни болки в корема. Започнала да яде само ориз и за много кратко време свалила доста килограми. „Не можех да ходя. Лежах месеци наред. До гуша ми е дошло от този ориз, но няма начин. Само с това мога да се храня. Слабея непрекъснато и добре, че е градинката да чопля в нея по малко. Добре че са добрите ми съседи да ме подкрепят и да ми помагат кой с каквото може, иначе не знам какво бих направила”, обяснява младата жена.

Като естествен ход след болестта дошла загубата на работата. Абсурдно било да продължава с кариерата си на певица. Била освидетелствана от ТЕЛК и получила 100% инвалидност. Именно инвалидната й пенсия плюс 35-те лева детски формират нейните месечни доходи. С тях тя трябва да си купува лекарствата, храна за дома да плаща сметките и да издържа 13-годишния си син, който е ученик в Музикалното училище.

Мариела се гордее с момченцето си и не крие колко й е трудно да отделя пари за скъпия му музикален инструмент, за задължителните месечни билети за посещения на концерти и за всичко, необходимо на детето в училище. До момента тя не е признавала открито за всичко това и й е неудобно от ситуацията, в която се е оказала.

През изминалите зимни месеци стана ясна и друга нейна житейска драма. През декември 2013 г. останала без ток заради неплатени сметки. След това от ЕВН й предложили споразумение за разсрочено плащане. Трябвало да погасява по 25 лева на месец, но през февруари закъсняла.

Малко след това токът й бил спрян отново, а електромерът й бил демонтиран. Детските закъснели и затова не се издължила. „Плащах 25 лева за тока от детските надбавки за сина ми. Но през февруари те закъсняха и не успях да погася задължението си. Обадих се да моля да платя в началото на март две вноски едновременно. Исках първо да взема инвалидната пенсия и от нея да им платя парите, но бях изключена”, казва Мариела.

Повтаря, че кара месеца едва с 200 лева. Писала пет мейла на дружеството, но й пратили съобщение, че на 3 март ще й спрат тока. „По 50-100 лева назаем взимам от съседи и приятели, за да изкарам месеца. Като получа пенсията или детските, трябва да върна тези заеми. Няма как. В магазина като пазарувам е същото и с какво да си платя тока?”, пита Мариела. Казала, че на 7 март ще отиде и ще внесе двете вноски, но на 4 март й махнали електромера, а три дни по-късно развалили споразумението за разсрочено плащане. „Стоя без ток. Това е положението”, казва още тя.

ЕВН: ПЛАТИЛА Е САМО ЕДНА ВНОСКА

Задълженията за консумирана електроенергия са натрупани през 2013 г. до декември 2013 г. в дружеството не е подавана молба за разсрочено плащане. Такава молба е постъпила на 10.12.2013 г. Дружеството е информирало, че е необходимо и смяна на партида, тъй като до този момент г-жа Урумова не е била титуляр. На 12.12.2013 г. е подадена и молба за смяна титуляр на партида. След извършване на посочените действия е сключено споразумение за разсрочено плащане с индивидуални условия, а падежът на вноските е 25-о число на месеца. Тя се съгласява и спогодбата е подписана от нея на 14.12.2013 г. От подписаната спогодба клиентката е заплатила единствено първоначалната вноска, както и първата вноска. След това електричеството й е спряно. После жената е обжалвала сметката си, но това не довело до никакъв резултат. Иначе от ЕВН твърдят, че се отнасят с разбиране към затрудненията на Урумова, както и че са разглеждали случая й многократно.

ДЪЛЖИ 1020 ЛЕВА, СЛЕДВА ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

Междувременно Мариела получила съдебно разпореждане за издаване на заповед за изпълнение за 1020 лева неплатен ток, в които влизат лихвите и 300 лева юрисконсултски хонорар. В документите на Мариела, с които „Монитор” разполага, пише: „Вземането произтича от следните обстоятелства: Неизпълнение на задължението за заплащане стойността на електрическа енергия и мрежовите услуги за периода от 2 февруари 2013 г. до 2 февруари 2014г.”. В разпореждането се казва, че „заповедта е издадена единствено на информация от кредитора и не е проверявана от съда”.