Украйна изпитва затруднения с износа за Русия, призна премиерът на страната Микола Азаров, след като Киев и Москва не се разбраха за оглавявания от Кремъл митнически съюз.

Федерацията на украинските работодатели (ФУР)вече обвини Русия, че на практика блокира вноса на украински стоки. Причината е проста – Киев изнерви Москва с амбициите си да влезе в Европейския съюз, поради което отказа да стане член на митническия съюз, в който който Русия свири първа цигулка. В началото на юли 2010 г. президентите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха в Астана създаването на Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИо). Тогава Западът критикува новата формация като целяща засилването на протекционизма на пазарите в трите държави.

В края на юли Москва вече забрани вноса на популярната марка Рошен.Според някои анализатори това беше предупреждение от Москва към Киев за предстояща пълномащабна търговска война. Това стана само ден, след като президентът Владимир Путин се върна от визита в Украйна, без да постигне политическо споразумение с Киев. "В момента имаме трудности, които основно са свързани с формирането и създаването на митническия съюз", каза Азаров пред репортери. Но в опит за помирение добави:"Нека да не ги преувеличаваме изкуствено".

От минно добивната компания Метинвест, която е собственост на милиардера Ринат Ахметов, вече алармираха, че на руската граница рязко се е увеличил контролът при внос на техни продукти. Поради подобни проблеми една от най-големите пивоварни компании в Украйна – Оболон, прекрати доставката на свои продукти за Русия. Поради тези затруднения през второто полугодие Украйна може да понесе загуби от 2,5 млрд. долара, твърдят от ФУР.

Украйна, която се отцепи от СССР през 1991 г., се надява на срещата на върха на ЕС във Вилнюс през ноември да подпише споразумение за асоцииране с общността.