Парламентарната комисия по бюджет и финанси единодушно взе решение да предложи на Народното събрание да приеме повторно върнатата от президента за ново обсъждане актуализация на бюджета за 2013 година.

Народните представители не просто не са съгласни с мотивите във ветото на президента, но и смятат, че в тях се съдържат неверни факти и твърдения. Единствената констатация от мотивите на ветото на президента, с която депутатите са съгласни е констатацията, че "редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети" и че е "належаща нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци".

"Всъщност е обективна оценка на управлението на ГЕРБ. Правителството на Пламен Орешарски показа волята си за реформи в програмата си и ще я развие през следващата година", коментира председателят на комисията Йордан Цонев. Според него частично вето на Закона за държавния бюджет не може да има. "Вето върху приходите означава вето на целия бюджет, тъй като ако не се приемат приходите, няма да може да се направят и разходите", коментира той.

На заседанието на парламентарната комисия обаче отсъстваха депутатите от "Атака" и на практика актуализацията беше приета само с гласовете на Коалиция за България и ДПС.