Управлението за гражданска авиация в Нова Зеландия (CAA) даде разрешение на компанията Мартин Еъркрафт да изпробва футуристично транспортно средство – т. нар. реактивна раница, съобщава Ей Би Си.

Все пак от САА уточняват, че хвърчащата раница трябва да бъде използвана на височина най-много 6 метра над суша и 7 м над водни повърхности, съобщава новозеландската станция Уан нюз. Също така от администрацията са определили два ненаселени района на Нова Зеландия, където Мартин Еъркрафт ще може да пробва нововъведението във въздушния транспорт. Но това се отнася само до тестовете на реактивната раница. От компанията имат планове в края на годината да пуснат в употреба новото хвърчило и се надяват от САА да бъдат завладени от техния ентусиазъм. Питър Кокър, шефът на Мартин Еъркрафт, е на мнение, че от администрацията са добронамерени и гъвкави:"Работим в тясна координация с тях, гледаха тестовете и след това ни издадоха лиценз".

Макар САА да поставя "таван" на пилотираните полети, на практика реактивната раница може да изведе човек на височина до 1500-2 000 м. Това е било проверявано при тестове с кукла, след което се отваря парашут тип крило и аеронавтът се радва на дълго въздушно пътешествие.

Кокър е убеден, че реактивната раница ще промени авиацията и изобщо транспорта.