18 неизвестни досега творби на американския художник Анди Уорхол (1928-1987), водещ представител на течението поп арт, са били възстановени след съхранението им в 30-годишни дискове Amiga. Eкспериментът е направен през 1985 г. от Уорхол по поръчка на компанията Commodore, която е създател на компютъра Amiga, предаде BBC.

Commodore платила на артиста да създаде серия от творби по повод пускането на модела Amiga 1000. Именно тези изображения вече са възстановени, след като експерти успяха да се справят с неясния формат, в който те са записани.

Дигиталните снимки са открити и възстановени от служители и студенти, които са членове на компютърния клуб на Carnegie Mellon University. Клубът се заема със задачата, след като научава от фанатичния фен на Уорхол - Кори Аркейнджъл за странните файлове. Мъжът забелязал, че Уорхол е замесен в проектите на Commodore, благодарение на видео, качено в YouTube и показващо кадри от 1985 г.

При пускането на Amiga 1000 по време на пресконференция, Уорхол използва графична програма, за да нарисува портрет на вокалистката на група Blondie - Деби Хари. Аркейнджъл се питал дали Уорхол е създал други творби с Amiga и се свързал с Музея на Анди Уорхол през 2011 г., за да получи разрешение да потърси останалите части от тази колекция.

Мъжът се натъкнал на един компютър и много флопи дискети, ето защо се обърнал към Carnegie Mellon за помощ. По онова време не било известно дали всички произведения на Уорхол се намирали на тези носители. Експертите успели да копират съдържанието на дискетите, без да увредят оригиналите.

В копираните данни открили няколко файла със заглавия като "campbells.pic", "flower.pic" и "marilyn1.pic", които напомняли за едни от най-известните творби на Уорхол. Проблемът бил, че оригиналните файлове били във формат, който днес не може да бъде разчетен.

Работата на експертите довела до успех и те възстановили изображенията, които се оказали електронни репродукции на оригиналните картини на Уорхол. Всички 18 изображения били възстановени, а повечето от тях са с подписа на художника.