13 кандидати са допуснати до участие в конкурса за длъжността главен секретар на ЦИК, става ясно от съобщение на сайта на комисията. Други десет кандидатури са отхвърлени, тъй като нямат достатъчен професионален опит.

Въпреки стремежа управлението на централната комисия да бъде деполитизирано, сред имената на кандидатите се виждат и партийни лица. Едно от тях е Росица Кабзева-Дикина, която според официалния сайт на партия "Новото време", все още е изпълнителен секретар на формацията. Сред допуснатите кандидати е и името на Димитър Бонгалов, който е зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", както и в кабинета "Станишев". Главният секретар на областна дирекция "Земеделие" Благоевград Ваня Пецанов също се е включила в битката. За поста ще се бори и Антоанета Лозенска-Тодорова, настоящ директор на "Специализирана администрация" в СЕМ. Някои от тях, като Анета Фасулкова например, пък са участвали в провеждането на избори и преди. Тя е била наблюдател по време на последния парламентарен вот. Сред другите мераклии за поста виждаме адвокати, участници в неправителствени организации, както и други заети в държавната администрация.

Кандидатите трябва да представят концепцията си за управление на ЦИК до 26-и август. Комисията ще постави оценки на всяка една от тях и ще допусне до защита само разработките, получили оценка над 4. Последният кръг от конкурса ще бъде интервю, което ще се проведе в последните дни на месеца.