Глоба от 1000 до 3000 лева заплашва лидера на БСП Сергей Станишев заради пропуска му да подаде в срок декларацията си по закона за конфликт на интереси.

Документът е попълнен от Станишев на 9 август, а е пристигнал в парламентарната комисия за конфликт на интереси на 14 август.

Според закона заемащите публична длъжност подават поне две декларации - за несъвместимост и за частни интереси. Срокът за първата декларация е 7 дни след заемането или избирането на съответния пост, а за втората - 30. Изборите за 42-то Народно събрание бяха на 12 май, а парламентът се конституира на 21 май.

Законът предвижда и глоба от 1000 до 3000 лева за една декларация, ако този срок не е спазен за първи път.

В декларацията си Станишев е обявил фирмите на съпругата си Моника, на нейния брат и на своя брат Георгий.
Той е декларирал потенциален конфликт на интереси заради фирмите на Моника Йосифова - "Актив груп" и "Призма къмпани", както и тези на брат й - "МВ Проект" и фондация "Обединено общество". Брат му Георгий Станишев е собственик на "Прожектс", "Проекти Джи ЕС", "Скайко" и "Проспектум".

Соцлидерът няма заеми и не участва в неправителствени организации или фирми.

Нарушението на Станишев трябва да се установи от комисията за конфликт на интереси в парламента. Председателят й Волен Сидеров би следвало да подаде информацията към държавната комисия за конфликт на интереси, чийто шеф Филип Златанов беше отстранен от поста преди месец заради скандала с тефтерчето му.

Новият председател на държавната комисия трябва да издаде наказателно постановление за нарушението на Станишев, което може да бъде обжалвано пред административния съд.