Испански учени се надяват, че нов тест ще може да открива Алцхаймер поне десет години преди появата на симптомите, откривайки пътя за ранно лечение.

Откриването на понижаването на нивата на някои видове генетичен материал може да е сигнал за повишен риск от Алцхаймер. Биологическият знак се открива в гръбначно-мозъчната течност най-малко десет години преди появата на признаците на деменция.

В момента единственият начин за точно диагностициране на заболяването е чрез невропатологичен анализ след настъпването на смъртта, макар че се използват изследвания на паметта и на други мозъчни функции за установяване дали лекарства и други видове лечения могат да помогнат.

Испански учени от Института за биомедицински изследвания CSIC в Барселона смятат, че са открили признак, който показва, че болестта е в процес на развитие преди симптомите да започнат да се проявяват. Те открили, че намаляване на съдържанието на митохондриална ДНК в гръбначно-мозъчната течност може да е сигнал за заболяването.

Те смятат, че намалените нива на митохондриална ДНК отразяват понижената способност на митохондриите да зареждат с енергия мозъчните клетки, което води то тяхната смърт. Намаляването на концентрацията на митохондриална ДНК предшества появата на други разпознаваеми биохимични биомаркери на Алцхаймер, което показва, че развитието на заболяването започва по-рано, отколкото се смяташе досега и че намаляването на митохондриалната ДНК може би е един от най-ранните признаци.

Според учените чрез откриването на начин за блокирането на понижаването на митохондриалната ДНК лекарите биха могли да диагностицират и лекуват заболяването преди появата на симптомите. "Ако нашето първоначално откритие бъде разработено от други лаборатории, резултатите ще променят начина, по който в момента мислим за причините за Алцхаймер", заяви ръководителят на изследването доктор Рамон Трулас.