Управителят на БНБ Иван Искров е поканил депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси "на разходка" в печатницата на БНБ, за да може всеки един от тях да се запознае детайлно с дейността й.

От БНБ са притеснени от изказванията на някои депутати от комисията във връзка с намерението на БНБ да се създаде съвместно дружество между "Печатница на Българската народна банка" АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция. Именно заради изказванията на депутатите, управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, с което обявява, че от БНБ са готови да обяснят на всички депутати защо се налага създаването на новото дружество и даже канят народните представители да разгледат печатницата в удобно за тях време. От централната банка са категорични, че не става дума за каквато и да е приватизация на дружеството.

БНБ никога не е слизала на нивото на всевъзможни частни интереси, винаги е поддържала добра комуникации с институциите в България, в това число и с Народното събрание, подчертава Искров в писмото си.

Въпреки категоричната позиция на БНБ, че няма да има приватизация на печатницата, един от членовете на комисията проф. Румен Гечев и днес коментира, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество. "Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация", коментира проф. Гечев. Подозрение около бъдещите действия на Управителния съвет на БНБ изказа и депутатът Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".

Заместник-председателят на комисията Петър Кънев се опита да обясни на останалите членове на комисията, че парламентът няма право да се занимава с централната банка. Пълен нонсенс е да говориш за загуба на национална сигурност за това, че банкнотите ти ще се печатат от търговско дружество. 20 държави в еврозоната, а само 5 печатници печат евро. Аз предлагам да отидем трябва да си тежим на мястото като бюджетна комисия, коментира той.

В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване Управителния съвет на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.