"За първи път депозитите в банките минаха 40 млрд. лева", отбелязва "24 часа". С рекордните 1 млрд. лв. се увеличиха депозитите на гражданите за три месеца, показват данните на БНБ за периода януари-март 2014 г. Така за първи път парите на хората в банки надхвърлиха 40 млрд. лв. Това означава, че на ден те са нараствали с по около 11 млн. лв. Това е над половината от всички привлечени средства в банковата система.

Президентът Росен Плевнелиев отново призова политиците да се върнат към задължението си към гражданите и да дебатират по темите от европейския дневен ред в рамките на предизборната кампания за изборите на членове на Европейския парламент, пише "Труд". "Трябва да кажем ясно как виждаме Европейския съюз до 2020 година, кои инициативи на ЕС са важни за нас и да си припомним, че винаги сме били слаби, когато сме били изолирани", коментира държавният глава пред журналисти във Варна.

Ако гласуват за социалистите,  хората могат да очакват една нова Европа, която е по-демократична и се чува техният глас, по-социална и която икономически се развива. Това заяви в интервю председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по повод предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент, отбелязва "Труд". Според него хората са по-мотивирани да гласуват на тези европейски избори, защото за първи път имат възможността лично да определят кой да ръководи Европейската комисия. Другата причина е националното значение на тези избори, посочи Станишев.

"Съхраняването на резултата от предишните парламентарни избори практически означава сериозен ръст за подкрепата на ДПС. Така ще погребем един от най-устойчивите митове, свързани с движението, а именно, че едва ли не политическата ни тежест зависи от гласовете отвън. Тежестта на ДПС е реална, тя не е в зависимост от външни обстоятелства", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Преса". Според него твърде вероятно е ДПС да се окаже една неприятна за политическите опоненти изненада.

"България без цензура" в коалиция с ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" имат сериозни шансове на евроизборите. Това прогнозира политологът проф. Петър-Емил Митев, пише "Стандарт нюз". Той подчерта ролята на лидера на ВМРО - една от партиите в коалиция около "България без цензура", Красимир Каракачанов. Проф. Митев определи воеводата като сериозен политик, който по думите му неслучайно е избрал ориентацията към политическия център, а тя е перспективна. Социологът се усъмни в успеха на Реформаторския блок. Според Петър-Емил Митев коалиция ДПС-ГЕРБ е възможна.

"Длъжни сме да носим искрата на оборищенци, искрата на онези национални водачи, чиито портрети са в училищата, чиито имена са изписани на паметниците. Длъжни сме да носим онова, което те ни завещаха, защото свободата няма цена". Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в словото си пред гражданите, събрали се да отбележат 138-та годишнина от Априлското въстание в местността „Оборище", съобщава "Стандарт".

„Свободата може да бъде постигната само тогава, когато единният народ се води от неговите избрани представители. Поклон пред паметта на оборищенци, пред техните идеи и дело. Поклон пред тяхното завещание, което ние сме длъжни да предадем на нашите деца", отбеляза още Михаил Миков.

Данъчните приходи в бюджет 2014 започнаха да изостават от плана още в самото начало на годината, съобщава "Труд". За първите три месеца НАП и митниците са събрали с 80 млн. лв. повече от данъци и осигуровки спрямо същия период на м.г., става ясно от отчет на финансовото министерство. По план обаче хазната трябва да прибере 2 млрд. лв. повече за цялата 2014 г. по това перо, което означава, че изпълнението засега не върви според предварителните очаквания. Най-големият проблем продължават да са постъпленията от ДДС. За тримесечието те са със 172 млн. лв. по-малко в сравнение с януари-март 2013 г.