Подписаха меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС към Реформаторския блок.

Така Меморандумът бе подписан публично преди пресконференция. След подписването Найден Зеленогорски посочи, че тяхната цел е много по – голяма и тя е първото място на следващите предсрочни парламентарни избори. Христо Панчугов от Синьо Единство пък каза, че е важен ден по една простата причина, че СДС се връща там, където винаги е смятало, че му е мястото и това е в демократичната общност на България.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски каза, че се радва, че техните общи идеи за политически мисли, които са имали и преди най-сетне са се материализирали. Той призна, че не е било лесно, но са успели да изгладят противоречията с колегите си от Реформаторския блок. Николай Ненчев, председател на БЗНС посочи, че за тях е голяма чест да се присъединят към реформаторския блок. Всички 31 членове на УС категорично са подкрепили това присъединяване.

Новият председател на СДС Божидар Лукарски подчерта, че в СДС не разглеждат реформаторския блок като една коалиционна формула. За мен и за СДС реформаторският блок е една идейна платформа, която той нарече и надполитическа, която "със своите политики и идеи, които прокарва цели основно отрицанието на досегашния начин на управление като такъв".

Реформаторският блок все още не е предизборен проект, за да стане такъв той трябва да получи подкрепа на националните ръководства на всичките седем политически партии. ДБГ има национално събрание на 21 септември и тогава ще се обсъжда и тази тема, обясни Найден Зеленогорски. Няма никаква драма в това, че г-жа Кунева отсъства, тя ме е упълномощила аз да подпиша, освен това аз водя преговорния екип на ДБГ, каза той. С наличието на прегорен екип от страна Реформаторския блок, бе обяснено и отсъствието на Надежда Нейнски. Отсъства и председателят на Народна партия "Свобода и Достойнство" Корман Исмаилов. Веселин Пенев от партията обясни, че той е в отпуска. Пенев обясни, че той е председател на екипа за преговори, който е в Реформаторския блок и затова той присъства на подписването.

Реформаторският блок беше създаден на 7 юли 2013 г., като партиите в него приеха 12 начала на обединение и обявиха за своя цел реформиране на държавата и управлението. Още тогава те обявиха, че блокът е отворен за партии и граждани, които споделят тези ценности. В момента се формира и граждански съвет към блока. Работи се за разширяване на Реформаторския блок. До момента не са преговаряли с други, а има интерес от ЕНП, Български демократичен форум, Радикалдемократическата партия, от Обединени земеделци, БСДП, НДСВ. Срещат се с тях на добра воля.

Извървеният път е гаранция, че проектът няма да се разпадне точно преди изборите, посочиха от Реформаторския блок. А хората на масата, при подписването на меморандума пък увериха, че няма да се скарат за листите и няма да се разпадат. В споразумението им е пише, че партиите, които са го подписали констатират, че "острото противопоставяне и личните нападки в предизборната кампания са довели до загуба на довери и са отблъснали избиратели като се ангажират в бъдеще да не допускат подобно политическо поведение". Така те смятат, че трябват да търсят това, което ги обединява, а не което ги разединява.

Днес двама от лидерите на две партии, които са част от реформаторския блок са поканени на среща с президента Росен Плевнелиев. Това са лидерите на "Движение България на гражданите" и на ДСБ - Меглена Кунева и Радан Кънев. Кънев обясни, че поканата изхожда от президентската администрация. "Трябва да е ясно, че ние двамата с г-жа Кунева не представляваме реформаторския блок, нямаме такава функция и не отиваме при президента в такова качество", обясни той. Радан Кънев е сигурен, че "темата на такъв важен разговор не може да бъде друга, освен дълбоката политическа криза, в която се намира България и нашият възглед за изхода от нея", каза той.