Софийска градска прокуратура излезе с официално съобщение за проведената специализирана акция, след която е повдигнато обвинение на директора на ДАИ Валентин Божков.

На 13. 08. 2013 г., на територията на София, Благоевград и Велико Търново, е проведена съвместна операция на Софийска градска прокуратура (СГП), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) по разкриване на корупционна дейност и престъпление по служба в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при Министерството на транспорта в рамките на провеждано досъдебно производство.

Проведени са процесуално-следствени действия по документирането на престъпната дейност, иззети са парични суми в левове и евро и са повдигнати обвинения на шест лица, едно от които е ръководител на ведомството – Валентин Божков, съобщава прокуратурата.

СГП е уведомила министъра на транспорта за повдигнатите обвинения на съответните длъжностни лица за вземане на отношение по Закона за държавния служител. В момента продължава извършването на активни действия по разследването от екип следователи на Следствения отдел при СГП (СО-СГП) и служители на ДАНС.

БГНЕС припомня, че изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" (ДАИ) Валентин Божков бе задържан на 13 август в кабинета си при акция на ДАНС и Главна дирекция "Криминална полиция". Същият ден бяха задържани и още 12 служители на агенцията. Сред задържаните е и секретарката на Божков.

На Божков му повдигнаха обвинение за неумишлена безстопанственост по член 219, алинея 1 от Наказателния кодекс, съобщи адвокат Христо Георгиев, който заедно с Николай Беров защитава Божков. Той бе разпитан на 14 август в БОРКОР. След като му повдигнаха обвинението, му беше наложена най-леката мярка за неотклонение, "подписка". Обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано обвинението, коментира адвокат Христо Георгиев. Според държавното обвинение безстопанствеността е осъществена за период от около една година, от 2012 до 2013 година, а наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

Според член 2019, алинея 1 от Наказателния кодекс длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

Днес стана ясно, че Божков вече е подал оставка. Решението дали изпълнителният директор на ДАИ Валентин Божков да бъде освободен от длъжност ще бъде взето в понеделник. Това заяви във Варна транспортният министър Данаил Папазов.

Божков ще бъде уволнен, ако се потвърдят сигналите срещу него за въведени порочни практики в агенцията, уточни Папазов. В министерството са постъпили много сигнали за груби нарушения в реда за издаване на книжки, всички видове сертификати и разрешителни. По информация на министъра шефът на ДАИ и по-голяма част от другите 11 задържани служители на агенцията са вече освободени от ареста.

Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Като основни приоритети на Божков тогава бяха посочени вземането на мерки за повишаване ефективността на контролните функции на ИА "Автомобилна администрация", следенето за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и продължаването на диалога с браншовите организации.