Назначена е проверка във връзка с инцидента на гара Езерово. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на пресконференция по повод инцидента със запалилите се цистерни на гара Езерово край Варна.

Стана ясно, че работата на пожарникарите е била затруднена. Нанесени са щети на двете жп цистерни, на автоцистерната и на няколко автомобила. Николов подчерта специално действията на Димитър Янев, който е началник на Втора районна противопожарна служба във Варна. Той е усетил навреме, че цистерната ще избухне при втория взрив и е успял да отдръпне хората си. Неговите действия са помогнали да няма много по-сериозни човешки жертви. Николов каза, че най-вероятно пожарникарите ще бъдат наградени, а кметът на Варна Иван Портних обеща финансова помощ за семействата на пострадалите, уточнява БНР. Продължава разследването на инцидента. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени, когато тя приключи.

Хората в село Езерово казаха, че е било страшно. "Като бомба беше. Много се уплашихме", каза жителка на селото. На хората от Езерово още им парели очите от разнесения дим след пожара.

БГНЕС припомня, че вчера на гара Езерово се възпламени цистерна с пропан-бутан, а по-късно и втора. При пожара на първата цистерна тежко пострада един работник, който по информация на Военноморската болница, където е настанен, е с 90% изгаряния, на командно дишане и с опасност за живота. От пострадалите при гасенето петима пожарникари един е с 25% изгаряния.

Девет от пострадалите при взривилата се вчера цистерна на гара Езерово са настанени във Военноморската болница във Варна. От двамата цивилни служители - М.П.К. е с 82% изгаряния и в медикаментозна кома, а П.Д.С. – с 25% изгаряния, стабилен и в добро общо състояние. В клиниката по изгаряния на варненската болница към ВМА са настанени и 7 пострадали пожарникари – К.Й.К. – с 21 % изгаряния, Д.Ж.Д. – с 15% изгаряния, Г.С.Г. – с 11% изгаряния, И.А.Н. – с 6% изгаряния, В.Д.С. – с 5% - изгаряния, Н.Н.К. – с 4% изгаряния, и Т.П.Т. – с 3 % изгаряния.

От МВР съобщават, че няма опасност за намиращите се в района населени места, на този етап не се предвижда евакуация на жители им. В помощ на пожарникарите от Варна се притекоха и техни колеги от Шумен и Девня, както и специализирана техника от летище Варна.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев разпореди две проверки по инцидента с взривените цистерни на гара Езерово. Те ще се извършват от дирекция "Инспекторат" – МВР и "Икономическа полиция" към ГД "Национална полиция". Ситуацията в района на гара Езерово е овладяна, а пожарът е потушен. Пожарни екипи са на дежурство. Те ще останат на място до окончателното приключване на инцидента. 12 души са пострадали при произшествието, 11 от тях са хоспитализирани – седем огнеборци и двама работници на фирмата, и трима, намирали се в съседен обект. Част от района продължава да бъде отцепен и охраняван от полицейски екипи. Няма опасност за околната среда и за хората, живеещи в района.

Главен инспектор Тошко Бързилов, директор на Оперативния център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заяви, че са били спасени автоцистерни пълни с газ.