Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз иска една цена на руския газ за всички държави членки, предаде Ройтерс.

Йотингер говори във Варшава след среща с полския премиер Доналд Туск, който лансира идеята за създаване на европейски енергиен съюз и общо закупуване на руския газ.

„Искаме еднаква цена на газа на общия европейски пазар“, каза Йотингер на съвместна пресконференция с Туск. Според него в Европа трябва да има „паневропейски мрежи за природния газ и електричеството, включващи повече енергийни връзки между държавите, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия“.

Във Варшава еврокомисарят разговаря и с министрите на енергетиката на Украйна и Русия на първата от серия тристранни среща, които ще се проведат до края на май.

След разговорите украинският министър на енергетиката Юрий Продан каза, че

Киев ще изпълнява всички поети задължения по транзита на газ за Европа.

Освен това на следващите срещи Украйна ще настоява за понижаване на цената на газа до 268 долара за 1000 кубични метра. „Не можем да плащаме почти 500 долара за 1000 кубични метра (газ). Украинската страна не веднъж се е обръщала към руската страна с искане да се върне цената от 268 долара за 1000 кубични метра. При тази цена Украйна се съгласи да погасява дълговете си“, заяви Продан.

Ако не се споразумеем на тристранните консултации, ще търсим решение в съда, каза украинският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди началото на срещата Продан призова за прекратяване на строителството на газопровода „Южен поток“, което според него е икономически необосновано.

Йотингер подчерта, че няма съмнение по наличието на украински дълг за газа, но допълни, че неговият размер може да се обсъжда.

„Еврокомисията има намерение да окаже финансово съдействие на „Нафтогаз“, да помогне за стабилизирането му“,

каза още Йотингер.

По думите на еврокомисаря Русия и Украйна са склонни да направят всичко за гарантиране на газовите доставки за ЕС. „Стана ясно, че „Газпром“, както и „Уктрансгаз“ и „Нафтогаз“ искат да направят всичко възможно да изпълнят ангажиментите си относно доставките за пазарите на държавите членки на ЕС“, съобщи Йотингер, но подчерта, че „това не може да бъде напълно гарантирано“.

Руският енергиен министър Александър Новак обаче каза, че

Русия може да намали газовите си доставки за Украйна, ако няма авансово плащане през май.

„До 31 май ще бъде възможно да платят доставките. Ако сметката за юни не бъде платена до 31 май „Газпром“ ще има право да намали газовите доставки за Украйна или да запази доставките на ниво, което ще бъде установено до 31 май“, заяви той.

Русия е обезпокоена от перспективите за транзита на руски газ за Европа през украинска територия, заяви Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС. За да има безпрепятствени доставки на газ в Европа, необходимо е през лятото в украинските газохранилища да постъпят 12 милиарда кубични метра газ. „От украинските колеги чухме, че постъпването на газа не е гарантирано и са възможни прекъсвания на доставките. За нас това е сериозна ситуация, която изисква анализ“, подчерта Новак.

Той изрази загрижеността на Москва за тежката ситуация, „свързана с възможността за ограничаване на транзита на газ на границата на Украйна с европейските партньори“ заради неплатения дълг за руския газ. Новак изрази опасения, че може да се стигне до непозволено „отнемане“ на газ и доставката му в украинските подземни газови хранилища.

Русия може да поиска арбитраж за реверсните доставки на газ от европейски страни за Украйна, добави Новак.

Тристранната среща във Варшава беше организирана по искане в началото на април на руския президент Владимир Путин, ден след като ЕС добави нови 15 имена в списъка на руски и проруски представители с наложени санкции за нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Първоначално Русия предложи срещата да се състои на 28 април в Москва. Целта е да бъде гарантирано продължаването на доставките на руски газ, които преминават през Украйна, след като 10 април Путин заплаши да спре доставките на газ за Украйна, ако страната не плати дълга си. Следващата тристранна среща ЕС, Русия и Украйна по газа ще бъде в средата на май. На нея ще бъде анализирана ситуацията с цените на синьото гориво за Украйна.