Животните в шуменския Зоокът борят жегата с хладни бани три пъти на ден. Душ не вземат само камерунските козички, тъй като заради породата си, на топло им е най-добре, разказа Теменужка Трайкова, която се грижи за животните на "Кьошковете" дълги години.

"До студени бани прибягваме всяко лято, когато температурите скочат на 30 градуса. Като ме видят с маркуча и си знаят какво следва. Къпем ги първо към 8-9 часа сутринта, после в 13 и в 17 ч. следобед", обясни Трайкова. Най-много обичат водата птиците. Фазаните и токачките буквално тичали, за да са под струята. Лисицата и чакалът нямали нищо против да се намокрят. Павианът пък обичал да ходи по мокрия цимент, но по-често влизал в другото помещение докато пръска струята.

"Нямаме нито един смъртен случай заради топлото. Не се е случвало и през годините", сподели Теменужка Трайкова и с гордост показа новородените зайчета и малките пиленца на декоративните кокошки, които са се излюпили преди седмица.

Студените бани вдигнали драстично разхода на вода на зоокъта, но управителят не казал и дума като видял последната сметка с 52 кубика в нея.