Най-малко 464 души са били убити при насилието в Египет, породено от смазването на лагери на привърженици на сваления ислямистки президент Мохамед Морси, съобщиха официални представители на правителството.

Най-малко 421 цивилни са загинали при насилието вчера, заяви говорителят на правителството Мохамед Фаталах. Той допълни, че 137 души са били убити в основния лагер Рабаа ал-Адауиа, който беше окупиран от протестиращите от няколко седмици.

В по-малкия лагер на площад Нахда са били убити 57 души, а 227 са загинали в останалата част от страната, допълни говорителят. Вътрешното министерство информира, че 43 полицаи също са били убити.

Междувременно стана ясно, че египетските власти за затворили пропускателния пункт Рафах с Ивицата Газа за неопределено време по съображения за сигурност. Стотици палестинци били блокирани от двете страни на пропускателния пункт, който е единствената врата за управляваната от ХАМАС палестинска територия, заобикаляща Израел, съобщиха очевидци.

Решението е било взето след безредиците в Египет вчера, предизвикани от кървавото смазване от силите за сигурност на лагери на привържениците на Морси. Египетските власти затвориха пропускателния пункт за няколко дни след като армията свали президента на 3 юли, но след това го отвориха за четири часа на ден.