От 11:22 ч. е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Езерово и Тополите по едната железопътна линия, съобщиха от БДЖ.

Постепенно ще бъде осъществено движението на всички влакове, които изчакват в гарите Варна и Повеляново, като с приоритет ще замине международният бърз влак № 1180 от Варна за Москва. Продължава да бъде извършван оглед по съседната железопътна линия в участъка, след приключването на който ще бъде възстановено движението и по двете жп трасета.

БГНЕС припомня, че вчера на гара Езерово се възпламени цистерна с пропан-бутан, а по-късно и втора. При пожара на първата цистерна тежко пострада един работник, който по информация на Военноморската болница, където е настанен, е с 90% изгаряния, на командно дишане и с опасност за живота. От пострадалите при гасенето петима пожарникари един е с 25% изгаряния. От МВР съобщават, че до снощи 10 души са били хоспитализирани в болница във Варна – петима от тях са пожарникари, двама работници на фирмата, мъж и две жени, които работели на съседен обект. Няма опасност за намиращите се в района населени места, на този етап не се предвижда евакуация на жители им.

В помощ на пожарникарите от Варна се притекоха и техни колеги от Шумен и Девня, както и специализирана техника от летище Варна.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев разпореди две проверки по инцидента с взривените цистерни на гара Езерово. Те ще се извършват от дирекция "Инспекторат" – МВР и "Икономическа полиция" към ГД "Национална полиция". Ситуацията в района на гара Езерово е овладяна, а пожарът е потушен. Пожарни екипи са на дежурство. Те ще останат на място до окончателното приключване на инцидента. 12 души са пострадали при произшествието, 11 от тях са хоспитализирани – седем огнеборци и двама работници на фирмата, и трима, намирали се в съседен обект. Част от района продължава да бъде отцепен и охраняван от полицейски екипи. Няма опасност за околната среда и за хората, живеещи в района.

Главен инспектор Тошко Бързилов, директор на Оперативния център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заяви, че са били спасени автоцистерни пълни с газ.