Сега усещането е, че вместо власт, власт да спира, власт опозиция подпира, заяви социалният министър Хасан Адемов по време на заседанието на НСТС.

Социалният министър се включи в дебата около актуализацията на бюджета, който вече близо час продължава в рамките на тристранния съвет. Адемов напомни, че буквалният превод на думата "вето" от латински е "забранявам".

Социалният министър изнесе някои конкретни факти във връзка с актуализацията на бюджета през 2010 година, когато президентът Росен Плевнелиев беше министър в кабинета "Борисов". При актуализацията на бюджета през 2010 година средствата за неотложни и непредвидени разходи са увеличени 14 пъти и от 87 милиона лева те са станали над 1,230 млрд. лева, заяви Адемов.

Хасан Адемов обясни, че в актуализацията на бюджета не са предвидени допълнителни пари за допълнителни социални плащания, а са предвидени пари за социални плащания, гарантирани със закон.

"Съкращаването на разходите е в ход. От справката за просрочените задължения на министерства и ведомства е ясно, че министерствата на отбраната, външните работи, правосъдието са генерирали най-големи просрочия", напомни по време на заседанието на НСТС финансовият министър. Исканията от министерствата за допълнителни разходи до края на годината са за общо 513 милиона лева, но разполагаме само със 160 милиона лева като ресурс за осъществяване на такива разходи. Продължава процесът за оптимизиране на разходите в министерствата. Тези разходи, които могат да се спестят, ще се спестят, подчерта той. Финансовият министър обеща периодично да се публикуват анализи за просроченото ДДС.

Визията ни е, че държавата трябва да бъде предсказуем партньор, трябва да се разплаща навреме, трябва да се отдели ресурс и за социално уязвимите групи, каза още финансовият министър.