Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН да се събере "бързо", за да обсъди положението в Египет, и осъди "лицемерието" на Запада пред "тежкото клане", извършено вчера в страната.

"Съветът за сигурност на ООН трябва бързо да се събере, за да обсъди положението в Египет", заяви Ердоган пред журналисти в Анкара и допълни, че всички държави членки на съвета трябва да се съгласят с подобна среща. "Тези, които не казват "да" на такава среща, никога няма да могат да обяснят решението си пред историята", категоричен е турският премиер. Той говори на летището в турската столица Анкара преди заминаването си на работно посещение в Туркменистан.

Ердоган осъди "тежкото клане", извършено от силите на реда при разпръсването на привърженици на сваления президент Мохамед Морси. "Това е много тежко клане..., насочено срещу египетския народ, който протестираше мирно", изтъкна турският премиер.

Още в самото начало Ердоган определи като "държавен преврат" свалянето от армията на президента Морси, произлизащ от редиците на Мюсюлманските братя. "Ние винаги сме казвали ясно, че това е държавен преврат, но Западът предпочете да говори за намеса", заяви турският премиер и допълни, че "държавите, които останат неми след клането, ще носят същата отговорност като превратаджиите" и че "запазването на мълчание е равносилно на одобряване" на насилието.

"Оставането като обикновен наблюдател на този преврат, неосъждането му и липсата на смелост дори за определянето му като такъв" е равносилно на "това да си виновен за смъртта на тези деца" в Египет, подчерта Ердоган, който беше един от основните поддръжници на сваления президент Морси.

Най-малко 343 души са били убити при насилието вчера, показват последните официални данни, оповестени днес.