Кървавото разпръсване на лагери на протестиращи в Кайро, искащи връщането на власт на сваления президент Мохамед Морси и насилието в Египет вчера, е отнело живота на най-малко 343 души, голяма част от които цивилни, сочат нови официални данни.

Директорът на службата за спешна помощ Халед ал-Хатиб съобщи, че 300 цивилни са били убити, а министерството на вътрешните работи информира за смъртта на 43 полицаи. Това е най-кървавият ден в най-новата история на Египет.

Броят на жертвите обаче може да е много по-голям, защото само на площад Рабаа ал-Адауиа, основно място за събиране на протестиращи, настояващи за завръщането на сваления от армията ислямистки президент на 3 юли, журналист на Франс прес преброил 124 трупа на убити мъже. Повечето от тях били с огнестрелни рани.

Полицията и армията щурмуваха вчера два площада в столицата, окупирани от привърженици на Морси повече от месец, като предизвикаха сблъсъци в цялата страна. Заради насилието в страната беше въведено извънредно положение, а в половината страна беше наложен полицейски час от 19 до 6 ч.