Стотици са опитите за бягства от затворите през последните години. Най-често осъдените или не се връщат от отпуск, или се правят на болни, за да избягат от лечебното заведение, в което са преместени.
Има обаче и случаи, в които затворниците с месеци копаят тунели, пилят решетки или дълбаят стените с лъжици, съобщава bTV.
Годината е 1971 г. В старозагорския затвор замислят грандиозен план за бягство, като прокопаят тунел. Всички работят в цеха за щайги, който е близо до външните стени. В продължение на цяла година 70 затворници са копали тунел, за да избягат. Никой не е издал другарите си. Никой не е станал предател.

Трасето е 18 метра и минава под полосата за часовоите и стената. Изкопани са 6-7 кубика земя, колкото за два самосвала.
Тунелът още преди десетилетия е залят с бетон. Затворниците са го копали с тесли, клещи и лъжици. Пръстта разпределяли по джобовете си и я изнасяли на двора.

През пролетта на 1972 г. от всички 70 затворници, само четирима събират смелост за бягство. След бясно преследване двама от бегълците са застреляни, двама са заловени и върнати зад решетките. От затвора в Стара Загора не пожелаха да коментират легендарната история с прокопания тунел.

Колегите им от Варна също са лаконични за бягството на осъдения доживот Малин Крумов, който прескочи петметрова ограда и се озова на свобода. „По невнимание на охраната се покатерва на стена около 5 метра, която е със заграждения и успява да избяга...независимо от проведените изстрели на нашите служители”, разказва някогашният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

Крумов е заловен 24 часа по-късно на КПП Старо Оряхово. Други двама бегълци с доживотни присъди също бягат от затвора във Варна навръх Великден през 2011 г.

„Единият затворник прерязва решетките на спалното помещение, в което се намира. Другия изкопава дупка в стената, като сваля десетина тухли. През този отвор преминава в спалното помещение при другия и през решетката преодоляват преградите и излизат в двора на затвора”, разказа зам.-началникът на затвора във Варна.

Решетката на килията е изпилена с ножовка. Стената е дълбана с лъжица със седмици. Затворниците Виктор Николов и Йордан Петров се опитват да избягат през покрива, но са заловени преди да се озоват на свобода.