"Съветвам вицепрезидента Маргарита Попова да се информира малко повече за действията на президентската администрация", каза президентът Росен Плевнелиев във Варна, където посети ветроходната регата „Тол Шипс".

По-рано Попова заяви за "24 часа", че указите, подписвани от президента, трябва да носят класа.

Държавният глава посочи още, че в момента, в който Маргарита Попова е дала това изявление, Съюзът на юристите в България е присъдил най-високото звание „Юрист на годината" на секретаря на президента по юридическите въпроси. „Аз вярвам, че с действията си екипът на президента по възможно най-добрия и професионален начин защитава правото на всички български граждани, включително и на президентската институция, за да можем да променим дневния ред и начина, по който работи Народното събрание. Искам парламентът, освен да се занимава с Мишо Бирата и Бисер Петното, да подобри драстично начина, по който се дебатира по национално важните теми", добави президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че между него и Маргарита Попова няма конфликт, а нормални работни отношения.

Президентът Росен Плевнелиев отново призова политиците да се върнат към задължението си към гражданите и да дебатират по темите от европейския дневен ред в рамките на предизборната кампания за изборите на членове на Европейския парламент.

"Трябва да кажем ясно как виждаме Европейския съюз до 2020 година, кои инициативи на ЕС са важни за нас и да си припомним, че винаги сме били слаби, когато сме били изолирани", коментира държавният глава пред журналисти във Варна. По повод ситуацията в Украйна президентът Росен Плевнелиев отново заяви, че случващото се в страната безспорно носи рискове за националната ни сигурност, които вече бяха обсъдени от Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава припомни критичната си позиция спрямо действия в нарушение на международното право. "Случващото се сега в Източна Украйна е последствие от това, което се случи в Крим. Необходим е много силен и решителен отговор от страна на Европейския съюз и на демократичния свят в подкрепа на украинския народ, който има право на честни и почтени избори, включително и на референдум, да реши своето бъдеще", каза Росен Плевнелиев.

Президентът коментира и отношението към бежанците в казанлъшкото село Розово, откъдето преди дни бяха прогонени няколко семейства на сирийски бежанци. "Важно е да припомним на хората от село Розово какво направиха българските патриоти, когато записаха в Търновската конституция, че всеки роб, щом стъпи на българска територия, равен и свободен става", заяви в отговор на журналистически въпрос държавният глава и изрази благодарност на жителите на гр. Крън, които "показаха с действията си, че помнят завета на истинските български патриоти.