С кирка само за минути е била разбита тухлена стена в необитаемото избено помещение, коeто деляло от свободата осъдения за убийство Николай Николов-Шатката и разследвания за грабеж гватемалец Хосе Луис Гевара Мартинез.

Двамата опасни бандити - 46-годишният Шатката, осъден на 20 г. затвор за разстрел на наркодилър, и 48-годишният гватемалец, подсъдим за грабеж в прохода Хаинбоаз, избягаха от софийския затвор към 18 ч в сряда, но за това се разбра няколко часа по-късно при вечерната проверка.

Охраната бе вдигната на крак, но от затворниците нямало следа. Проверява се дали вътрешен човек е замесен в бягството. Още в четвъртък затворниците бяха обявени за издирване, а снимките им бяха разпратени до всички ГКПП-та. Смята се, че Шатката и Гевара са имали сериозна помощ отвън, където ги чакали приятели. Така пандизчиите успели да се укрият и да замаскират следите си.

Мястото, където е разбита стената, е с размери колкото да мине мъж със средно телосложение и е избрано точно така, че камерите в района да не могат да уловят намеренията на затворниците. Има записи, но на тях не се вижда нищо, защото са били поставени под определен ъгъл, който не хваща района, каза разследващ.

Започнало е масово претърсване на всички познати адреси у нас, на които е възможно затворниците да се укрият. МВР работи по версията, че пандизчиите още се намират в страната, защото нямало дори косвени доказателства, че са минали браздата.

Издирването им продължи и вчера. Затегнат бе контролът по граничните ни пунктове с Гърция и Сърбия, защото се предполага, че бегълците ще се опитат да използват трафика по празниците и да минат незабелязано покрай граничарите.

Не се изключва обаче възможността гватемалецът Гевара да се е свързал с приятели от родината, които да са му съдействали да мине границата чрез фалшиви документи. “Той имаше връзка с външния свят, но не можем да кажем дали е имал телефон или по друг начин”, твърди негов съкилийник.

“Изключено е Хосе да е бил мозъкът или пък организаторът на това бягство”, категоричен бе обаче пасторът в затвора Иводор Ковачев. Най-вероятно той е станал свидетел на подготовката и просто се е възползвал от предоставената му възможност да получи бързо жадуваната свобода.

“Хосе има голямо семейство в родината си, повече от 10 деца, които много му липсваха”, допълни пасторът. Според него гватемалецът бил изключително лъчезарен и усмихнат, претърпял голяма промяна в последната година и половина. “По време на нашите сбирки всяка седмица той проявяваше интерес към делото на Исус Христос и според мен наистина преживя промяна. Няма да повярвате колко кротък човек е, винаги готов да ти обърне внимание, да ти помогне. Като видях снимката му, не можах да повярвам”, каза пасторът.

Бивш съкилийник на Шатката пък смята, че най-вероятно пандизчията е бил подплашен и е избягал, за да оцелее.

Шатката бил парнаджия в затвора и вероятно така е опознал подземните тунели. Хосе, който все още не е осъден, му помагал в поддръжката на парното, тъй като имал такова право. Помещението, в което работели, се намирало близо до изхода на ул. “Майор Векилски”, който се ползвал от служителите. Вчера Би Ти Ви съобщи, че двамата мъже са се трудили извън рамките на затвора неправомерно. Шатката бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда и нямал право да работи на външен обект. Можел да се труди само зад стените на затвора. Бил допуснат да работи в парното помещение “за благодарност”, че е свидетелствал “Килърите 3”.

Има пропуски в работата на надзирателите, те минават на 12-часов режим на работа, ще увеличим броя им, каза зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов след среща с министър Зинаида Златанова. “На Шатката му оставаха да излежи още 7-8 г. от присъдата. От нея се приспаднат излежаното в предварителния арест и при разследването. Понякога се комулират и стари присъди. Освен това при добро поведение и работа 2 дни се броят за 3”, обясни магистрат. Започнала е проверка, която да установи дали при изпълнение на наказанията са допуснати нарушения.
Шатката е родом от Брезник е зад решетките от почти 6 г. Името му нашумя през август м.г., след като стана основен свидетел срещу групата за мокри поръчки на Бай Васо, бащата на Кръвта. Гватемалецът е у нас от над 3 г. Разследват го за грабеж на 65 000 лв., извършен на 3 август 2011 г.