Корабът "Барика" пристига на рейд на бургаското пристанище по флаг на Того в края на септември, началото на октомври миналата година, предаде кореспондентът на БГНЕС в морския град.

Очакваше товар, който така и не пристигна, пояснява директора на дирекция "Морска администрация" в Бургас кап. Живко Петров. В началото на ноември горивото му свършило и се наложило да влезе в порта и останал на 11 корабно място. По документи, плавателният съд е собственост на фирма, регистрирана на Маршалските острови, мениджър е турска фирма, с адрес в Истанбул. Опитахме се тогава да се свържем със собственика, но неуспешно, поясни кап. Живко Петров. С цел да не остане в бедствено положение екипажът, корабът застана на кей, добави кап. Петров. През месец февруари се появил представител на фирмата – оператор, сменил екипажа, съставен от грузинци и турчин и дошъл нов екипаж – шестима грузинци. Оттогава нито собственикът, нито мениджърът се е появявал в Бургас, екипажът стои тук в очакване на заплати, корабът няма и гориво. От "Морска администрация" не успели да се свържат със собственика. Грузинското посолство предложило на моряците да се приберат в родината си, но те отказали, защото ако напуснат кораба самоволно, губят всякакъв шанс да получат заплатите си.

Корабът ще отплава, когато получи разрешение от "Морска администрация", поясни изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" Николай Тишев. Плавателният съд е с изтекли документи и трябва да плати разходите си към порта, които са малко, около 3000 лв., добави Тишев. Пристанището им подава ток и вода на кораба, защото все пак става дума за живи хора, поясни директорът.