Един от двата монетни двора на САЩ - този във Вашингтон, окръг Колумбия, е отпечатал 30 млрд. 100-доларови банкноти, които сега ще трябва да бъдат бракувани, разкрива "Ню Йоркър".

От 2011 г. Федералният резерв на Щатите работи по нов дизайн на тази купюра, която да бъде по-защитена срещу фалшификации. Поради което новият й дизайн включва: изображение на Камбаната на свободата, която сменя цветя си в зависимост от ъгъла, под който се гледа банкнотата; ново скрито послание, изписано на яката на ризата на Бенджамин Франклин; малко триизмерно изображение, което се появява при различен поглед към "гущера".

Но според документ на Бюрото за гравиране и печат се появил проблем. При отпечатването на около 30 млрд. от новите "сигурни" 100-доларови банкноти било използвано повече мастило, което на практика прави деликатната микроскопична мрежа на някои от защитите неработеща, казва Дарлин Андерсън, говорителка на БГП. Така че през юли от БГТ направо бракували 30 милиарда долара като "неприемливи за влизане в обръщение". Други 30 млрд. сто доларови банкноти са под усилена охрана и очакват оценката на експертите. А от Федералният резерв направо отправили ултиматум към БГП, че няма да приемат повече нито една банкнота от 100 долара, печатана в монетния двор във Вашингтон, без допълнителна експертиза.

Доколкото БГП трябва да изпълни крайния срок – 8 октомври, за доставката на необходимите за годишния оборот нови пари в брой, от там натиснали вторият монетен двор – този във Форт Уърт, щата Тексас, да увеличи оборота на машините.

От "Ню Йоркър" задават въпроса кой ще плаща разходите по отпечатването на негодните банкноти и съхраняването им на склад до тяхното унищожаване.