Изчезналият малайзийски самолет умишлено е летял така, че да не бъде уловен от военните радари. Това става ясно от публикувания преди ден предварителен доклад за полет MH370, пише британският Telegraph.

Правителството в Куала Лумпур предостави подробна карта, показваща необичайния път на полета след момента, в който е изчезнал от екраните на авиодиспечерите на 8 март.

Картата показва, че самолетът не е, както се смяташе досега, следвал серия от предварително определени навигационни точки. Вместо това летателният апарат се е отправил директно над протока Малака, след това отново е обърнал и е летял на юг в продължение на около седем часа, преди да се разбие, както изглежда, в Индийския океан.

По всичко личи, че Боингът е опитвал да избегне индонезийското въздушно пространство, като по този начин е намалил риска да бъде засечен, констатират експерти, цитирани от британския вестник.

Копие от доклада за мистериозния полет е прикачено на интернет страницата на министерството на отбраната на Малайзия. Министър-председателят Наджиб Разак заяви, че документът е изпратен на Международната организация на гражданската авиация, която работи в рамките на ООН и координира развитието на отрасъла.