Специализираният апелативен съд остави в ареста всички 11 членове на групата за "мокри поръчки", за които прокуратурата поиска постоянен арест.

Преди дни по-долната инстанция, специализираният наказателен съд наложи на четирима от тях по-леки мерки, но днес апелативният съд обаче определи и за тях арест. Решението на съда предизвика реакцията на някои от близките на подсъдимите. Някои от тях, като приятелката на Мартин Антов не спестиха и обиди за случващото се и дори каза, че ги съдят предварително. От специализираната прокуратура посочиха, че предстои да бъдат повдигнати обвинения на още хора.

Денислав Пеев вече е привлечен като обвиняем. Той е с прокурорска мярка от 72 часа и е задържан вчера, явил се е доброволно. Другият е Пейо Карамихов, за когото има данни, че е в Испания. Има още двама, които са обявени за издирване. Тези, които са обявени за издирване са Цветомил Мачката и Емил Милев-Кроки. "Засега можем да се ангажираме твърдо с още 4 лица", каза прокурор Емил Галипонов.

Николай Генов, който е един от основните свидетели по делото, гравитирал около групата. Той събирал информация за лицата и от анонимен става явен свидетел. Той самият пожелал и спрямо него могат да се вземат другите форми и методи за защита. В момента е под полицейска охрана по местоживеене и по-нататък обвинението ще прецени дали ще влезе в програмата. От обвинението нямат основания да смятат, че той е засегнат от болестта, която претърпял, тъй като дава логични и последователни показания, бил е разпитван и пред съдия.

Валентин Янев - Вальо Бореца е бил тартор на групата от 2006 до 2009 година, когато бе задържан. След това е наследен от кикбоксьора Мартин Антов. Схемата на действие на организираната престъпна група има широк спектър на деяние и всеки е използван според акъла и способностите си, според задачата. Имало е хора на различни възрасти и дори се търсели и хора без криминално минало.

БГНЕС припомня, че рано сутринта в събота, 3 август, след няколко часа заседание, специализираният съд остави в ареста 7 от 11-те, за които прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Сред четиримата, за които прокуратурата не поиска, арест всъщност е и другият сочен за ръководител Валентин Янев – Вальо Бореца, който вече има присъда по друго обвинение.

Мярката, която започна в ранната привечер в петък, 2 август, около 20.30 часа продължи до рано сутринта на 3 август. Съдия Емил Желев е чел определения до около 6.30 часа. За четирима от групата съдът определил по-леки мерки за неотклонение. Двама от тях бяха пуснати под "домашен арест", а други двама с "парична гаранция". Двамата, за които съдът определи мярка "домашен арест" са Радослав Раденков и Николай Стойков. Ангел Мечкаров и Николай Рангелов са с мярка "парична гаранция" и тя е в размер на 2000 лева.

Няколко дни преди това главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, на съвместна пресконференция със заместник-главния прокурор и говорител на Върховна касационна прокуратура Борислав Сарафов, съобщи, че е пресечена подготовка и извършване на побой и грабеж срещу бивш член на ръководството на Информационно обслужване и още едно лице, свързани с т. нар. "сделка за закупуване на ПОК "Доверие". Двамата ръководители на групата са Валентин Янев и Мартин Антов. Различните членове на групата има различни обвинения. Те са от убийства, през грабежи до незаконно притежание на оръжие и за приготовление на грабеж.

Валентин Янев - Бореца участвал лично и в две убийства. Разследващите знаят и кой е поръчителят, но все още не казват. Те имат данни за още убийства и тежки престъпления, които са извършени, но се събират още доказателства за тях. По делото има свидетелски показания и сътрудничещи свидетели – хора, които познават в детайли дейността на тази група и СРС-та. Сред веществените доказателства са - два автомата, една ловна пушка, боеприпаси, синя лампа и др. Има и свидетелски показания, има и сътрудничещи свидетели. Мартин Антов е кикбоксьор, а Бореца се сочеше като мозъка на групата за отвличания "Наглите". Той в момента е в затвора.