Американската космическа агенция НАСА показа гардероба на бъдещите астронавти, които може би ще предприемат първия полет до Марс, предаде Би Би Си. От агенцията подчертаха, че скафандърът Z-2 е само прототип, но елементи от него може би ще бъдат използвани при оформянето на дрехите на първите достигнали Червената планета хора.

Скафандрите са снабдени с излъчващи светлина части и луминисцентни кабели, които могат да помогнат за идентифицирането на отделните участници в полета. Дизайнът на Z-2 победи двата си конкурента с 63% от обществения вот на 233 431 души. Другите две предложения бяха на костюм, определян като копиращ биолуминисценцията на водни създания и "тенденции на обществото", отразяващ предполагаемите дрехи на човечеството в бъдеще.

Z-2 ще бъде изграден с използването на детайли, изработени от триизмерни принтери, а триизмерни лазерни екрани ще осигуряват пълно удобство на всеки от астронавтите. Прототипът на скафандър ще бъде подложен на изпитания във вакуумни камери, в басейна за тренировки на НАСА и на мястото, изградено като скалистата повърхност на Марс.

През 2012 г. НАСА демонстрира прототипа Z-1, който много напомняше на костюмите на фантастични "космически рейнджъри". Той беше определен от сп. "Тайм" като постижение в тази област.

От НАСА коментираха, че всяка добавка към серията Z ще бъде на основата на нови технологии, които един ден ще бъдат използвани в космическия костюм, носен от първите стъпили на Червената планета хора.