Ако смятате, че е нередно да се пийва на работа, не изпитвайте угризения, ако сте се почерпили с колеги. Е, зависи какво работите.

В действителност според работата това дори може да е полезно. Така поне смята португалски съд от Порто, разказва агенция "Блумбърг".

Апелативен съд в града, известен с вината си портвайн, постанови, че компания за сметосъбиране незаконно е уволнила един от служителите си по чистотата. Кръвна проба показала, че мъжът е с 2.3 промила алкохол, което се равнява на това да изпиеш приблизително бутилка вино, само че ефектът на опиянението зависи от това на каква възраст е човек, какво е теглото му е дали е ял по време на пиенето.

Съдът определи, че служителят не е нарушил никакви правила на компанията просто защото тя не е имала такива и той не се е подписвал под никакви инструкции. Освен това кръвната проба си била негово лично дело и не може да се използва като доказателство. Накрая съдът постановява, че може би дори да се пийва на работа не е лошо.

"Нека отбележим, че благодарение на алкохола работникът забравя за трудностите на живота и си върши по-мотивирано събирането на боклук, а населението дори може да си помисли, че този щастлив служител е по-продуктивен и по-сръчен", се казва в присъдата, публикувана на сайта на съда.

На компанията е наредено да назначи отново уволнения и да му изплати 14 пропуснати заплати.

На ръководството се препоръчва да въведе ограничение за служителите си от 0.5 промила алкохол, колкото е и за шофьорите. Ако държите на 0 промила, може да изгубите работниците си, предупреждава съдът, защото - нека си го признаем, работата им не е от най-приятните.

Казусът възниква миналата година на 14 февруари следобед, когато кола на чистотата попада в инцидент и в болница са откарани работникът и водачът. Там кръвната проба установява, че шофьорът е с 1.79 промила алкохол, за което е уволнен и не обжалва отстраняването си от работа.

Съдът коментира, че очевидно е недопустимо шофьорът да кара пил, то "няма някаква специална причина събирането на смет да не може да се прави от човек, който да си мисли за каквото си иска, да е щастлив или мрачен, трезвен или леко пийнал".