Промяна в Търговския закон, която да позволи на работниците да искат фалит на работодателя при неизплатени заплати, предлага КНСБ. Така работниците ще могат да ускорят фалита на некоректните работодатели, за да си получат след това парите.

Проектът за промени е част от пакет законодателни предложения, свързани с работните заплати, които воденият от Пламен Димитров синдикат ще внесе в тристранката след празниците.

При фалит вземанията на работниците да са по-важни от плащанията на фирмата по кредити и от данъчните задължения към държавата, предвижда друга промяна в Търговския закон. В момента неизплатените заплати са чак на четвърто място по важност при фалит. КНСБ предлага и гарантиране на плащанията на заплати дори и при производство по несъстоятелност. Сега са гарантирани само плащанията на данъци.

До една година затвор и глоби от 1000 до 3000 лв. за шефове и счетоводители на фирми, които не изплатят заплатите на работниците на уговорената в договора дата, предвижда пък промяна в Наказателния кодекс, предложена пак от КНСБ.

Синдикалистите предлагат и да се даде право на еднократно подпомагане от НОИ за работници, чийто работодател изпитва временни финансови затруднения.

КНСБ предлага и нови текстове в Кодекса на труда. Те предвиждат работници и шефове да договарят вдигане на заплатата всяка есен. Ако това не стане в срок от 6 месеца, работниците ще имат право веднага да вдигнат стачка. Иска се и сключването на колективни трудови договори да е задължително.