Заветът, който ни оставиха априлци е, че бъдещето ни зависи от нашите собствени усилия; че свободата и нейните ценности не са даденост и не се получават даром.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в тържественото си слово в Панагюрище, където тази вечер бе кулминацията на честванията по повод 138-годишнината от Априлското въстание.

Държавният глава посочи също, че сами определяме съдбата си, избирайки между удобното самосъжаление и това да запретнем ръкави и да превърнем родината в пример за другите.

Днес ние – наследниците на славните герои, водим своята борба с примирението и песимизма, отбеляза Плевнелиев. От нас зависи каква България ще оставим на идните поколения.

Несправедливостта и неработещите институции виреят само там, където няма силен граждански контрол и активно участие на хората; там, където гражданската енергия е заменена с непукизъм, каза президентът.

Не е вярно, че България няма цел и няма план.

И апелирам от тази висока трибуна към всички български политици да спрат да повтарят това, защото не е вярно, посочи още той.

Плевнелиев отбеляза, че още преди освобождението предците са ни завещали посоката, която да следваме – чистата и свята република на Левски и Бенковски, и равенството с другите европейски народи. Народът ни днес е обединен като един зад този идеал. Примерът на априлци показва, че когато превъзмогнем примирението, когато име благородна кауза няма сила, която може да ни спре, каза президентът.

Днес е наш ред да пазим завета и да не допуснем България да бъде отклонена от зададения от Апостола и българските патриоти път – за изграждане на демокрация от европейски тип и държавност, служеща на хората, а не на силните на деня, посочи още държавния глава.

В Панагюрище президентът и върховен главокомандващ прие тържествената заря проверка на почетните роти и представителни армейски части от асеновградски гарнизон. На честването присъстваха още Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай, народни представители от 42-то Народно събрание, областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, висши военни, кметове и общественици.