С радостни възгласи и аплодисменти на студенти и преподаватели, частният съдия – изпълнител Трифон Димитров днес въведе във владение ректора на НСА "Васил Левски" доц. Пенчо Гешев в имота, собственост на академията.

Спорните 2, 4 дка в местността "Акротирия" край Несебър, вече са застроени в апарт – хотел, апартаменти от него са продадени на чужди граждани, основно руснаци и англичани, както и на българи. Някои от апартаментите пък се отдават под наем. Това наложи и въводът да е частичен, само на част от двора на хотела, а доц. Гешев обеща до края на септември хората да не се гонят.

Живеещите в сградата твърдят, че жилищата им са законни и са възмутени от случващото се. Сред тях е и рускинята Наталия Давидова, тя показа и нотариален акт, че е собственик на апартамент и е дала над 80 000 евро за него. Имало хора, които си продали собствеността в Русия, за да си закупят апартаменти във въпросната сграда, каза още Давидова и потвърди, че ще търси правата си в съда. Някои от тях заплашиха, че ще се обърнат и към магистратите в Страсбург. Иван Касокин, друг от собствениците, каза, че в този случай, виждал "яркият образец на българското гостоприемство".

Съдия – изпълнителят Трифон Димитров поясни, че ректорът на НСА го е помолил да не се вадят хора от апартаментите заради летния сезон. Въпросът за хотела ще подновим след 30 септември, подчерта Димитров, който добави, че собствениците на апартаменти, както и на части от терена, имат тридневен срок, за да обжалват въвода.

Ректорът на НСА, доц. Пенчо Гешев, подчерта, че е станало ясно, че останалите имоти, които са на Академията там, ги чака същата съдба. Като най-виновна страна в случая, той посочи община Несебър, която според него незаконно е деактувала земята и е разпределяла имоти.

През 1999 г. парцелът е актуван като общинска собственост, част е от бившето АПК – Несебър, разказа доц. Христо Константинов – мениджър на водно-учебна спортна база Несебър и ръководител на катедра водни спортове на НСА. Част от него е терен 600 квадрата с една барака, собственост на базата от 1974 г. и приватизаторът "Спектър" ги прегражда като свои, пояснява Константинов и добавя, че в последствие го е уголемил до 2, 4 дка. Построи си апартаментен комплекс, с 50 апартамента, които продаде от 2006 до 2010 г. на българи и чужденци, добави мениджърът на базата.

От 2003 г. започва съдебната битка между НСА и приватизаторът. В крайна сметка, съдът доказа, че теренът е държавна публична собственост и с право академията може да го стопанисва, подчерта доц. Христо Константинов. Той поясни, че казусът е сложен, защото тяхната битка се е отнасяла за терен, а докато делата се финализират, вече има сграда, която се обитава.