Проруски активисти в украинския град Славянск, където тази сутрин украинските сили за сигурност започнаха спецоперация срещу сепаратистите, заявиха пред РИА Новости, че над града е бил свален хеликоптер. Активистите твърдят, че притежават видеозапис на падането на летателния апарат, който възнамеряват скоро да публикуват. Някои от активистите съобщават, че втори хеликоптер е открил огън по техните позиции, като в отговор е била пусната ракета и хеликоптерът е бил свален. Двата свалени хеликоптера – Ми-24 – са участвали във въздушния десант на армията, разказват активистите.

Според командира на опълчението Игор Стрелков единият пилот е ранен и пленен и в момента го разпитват.

В същото време, те съобщават за активна престрелка в района на железопътната гара и телевизионната кула в града.
Сепаратистите са въоръжени с автомати, пушки и с бутилки със запалителна смес.

Тази сутрин в Славянск се включи сирена, която оповести началото на активната фаза на спецоперацията на киевските власти, след което е започнала стрелба. Над покрайнините на града се издигат кълбета гъст дим. Над града кръжат хеликоптери.

„Украинската армия извършва въздушен десант. Сраженията вече се преместиха в центъра на града”, казва за РИА Новости източник от местната администрация. По думите му, тежка бронетехника е разположена в покрайнините на града. По информация на източника, има ранени, но засега няма данни за техния брой.